Külföld

Hegyi-Karabah – Az EU 500 ezer euró humanitárius segélyt nyújt a régió lakosságának

Az EU szoros kapcsolatban áll a helyszínen szolgálatot teljesítő humanitárius partnereivel, és készen áll a növekvő humanitárius szükségletek biztosítására

Az Európai Bizottság 500 ezer eurós (mintegy 200 millió forint) humanitárius segélyt biztosít a Hegyi-Karabahban kiéleződött fegyveres konfliktus által érintett lakosság támogatására.

Hegyi-Karabah – Az EU 500 ezer euró humanitárius segélyt nyújt a régió lakosságának
Összecsapások nyomai a régió egyik településén
Fotó: AFP/Nagorno-Karabakh Foreign Ministry

A brüsszeli testület pénteki tájékoztatása szerint az EU-finanszírozás a fegyveres konfliktus által érintettek alapvető szükségleteit biztosítja, valamint menedéket és pszichoszociális támogatást nyújt számukra.

A közlemény Janez Lenarcic válságkezelésért felelős biztost idézte, aki elmondta: a sürgősségi támogatás az év elején a hegyi-karabahi válságra elkülönített 1,17 millió eurós uniós humanitárius segélyen felül érkezik. Az EU szoros figyelemmel kíséri a helyzetet, és készen áll a további segítségnyújtásra – emelte ki.

„Noha az EU üdvözli a csütörtökön létrejött tűzszüneti megállapodást, határozottan arra szólítja fel a feleket, hogy biztosítsák az akadálytalan és azonnali humanitárius hozzáférést” – fogalmazott Lenarcic.

Az EU szoros kapcsolatban áll a helyszínen szolgálatot teljesítő humanitárius partnereivel, és készen áll a növekvő humanitárius szükségletek biztosítására és kezelésére a helyzet elmérgesedése esetén – tette hozzá.

Az EU a hegyi-karabahi konfliktus 2020-as kiéleződése óta több mint 21 millió euróval támogatta az örményországi és azerbajdzsáni humanitárius műveleteket – tájékoztatott közleményében az Európai Bizottság.

A bakui kormány kedd reggel jelentette be, hogy „terrorelhárító” műveletet indított a főként örmények lakta, azeri területen található, de vitatott hovatartozású dél-kaukázusi Hegyi-Karabahban. Szerdán tűzszüneti megállapodás jött létre, amelyet követően a bakui kormány megkezdte a tárgyalásokat az örmény szakadárokkal. Azerbajdzsán csütörtökön tervezetet adott át Örményországnak egy békemegállapodásról.

Kapcsolódó írásaink