Külföld

A szudáni Gyorsreagálású Támogató Erők készen állnak a tűzszünetre és a tárgyalásokra

A szudáni Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF) teljességgel felkészültek egy tűzszünetre és tárgyalásokra, hogy véget vethessenek a hadsereggel kitört konfliktusnak – jelentette ki csütörtökön Mohamed Hamdan Dagalo, ismertebb nevén Hemedti, a félkatonai alakulat vezetője.

A szudáni Gyorsreagálású Támogató Erők készen állnak a tűzszünetre és a tárgyalásokra
Szudáni látkép egy mindennapos utcai harc után
Fotó: OMER ERDEM / ANADOLU AGENCY / ANADOLU AGENCY VIA AFP

Dagalo az ENSZ-közgyűlésnek címzett videóüzenetét röviddel Abdel Fattáh al-Burhán tábornoknak a New Yorkban ülésező testületben mondott beszéde előtt tették közzé, amelyben a szudáni vezető felszólította a nemzetközi közösséget, hogy lépjen fel a rivális RSF „szponzoraival" szemben.

Szudánban április közepén tört ki fegyveres konfliktus Abdel Fattáh al-Burhán és az egykori alelnöke, Mohamed Hamdan Dagalo vezette RSF között.

Dagalo az utóbbi időben mindössze hangfelvételeket tett közzé, holléte pedig találgatások tárgya volt a harcok kirobbanása óta.

Mostani videóüzenetében katonai egyenruhában volt látható egy íróasztal mögött a háttérben a szudáni nemzeti zászlóval.

Az eddigi tűzszüneti próbálkozások, illetve béketárgyalások sorra zátonyra futottak.

Szudánban a konfliktus kezdete óta 5,2 millió ember volt kénytelen elmenekülni otthonából, és az Armed Conflicts Location and Event Data Project nevű civilszervezet óvatos becslése szerint eddig legalább 7500-an vesztették életüket.

Kapcsolódó írásaink