Külföld

FT: Az EU mérlegeli, hogy megvédje-e Lengyelországot, Magyarországot és Szlovákiát Ukrajnával szemben

Az EU mérlegeli, hogy megvédje-e Lengyelországot, Magyarországot és Szlovákiát az Ukrajna által benyújtott panasszal szemben, miután a három tagország egyoldalú tilalmat rendelt el az ukrán mezőgazdasági termékek behozatalára – jelentette csütörtökön a Financial Times(FT), olvasható az oroszhirek.hu-n megjelent cikkben.

FT: Az EU mérlegeli, hogy megvédje-e Lengyelországot, Magyarországot és Szlovákiát Ukrajnával szemben
Brüsszel idén nyáron öt kelet-európai országnak engedélyezte, hogy blokkolja e termékek hazai értékesítésre szánt behozatalát, de ebben a hónapban elutasította a tilalom meghosszabbítását
Fotó: NurPhoto via AFP/Alain Pitton

Brüsszel idén nyáron öt kelet-európai országnak engedélyezte, hogy blokkolja e termékek hazai értékesítésre szánt behozatalát, de ebben a hónapban elutasította a tilalom meghosszabbítását. Ennek következtében Magyarország, Lengyelország és Szlovákia saját tilalmat rendelt el, ami ellentétes az EU azon politikájával, hogy kereskedelmi kérdésekben egységesen járjon el.

A három ország tisztviselői azzal érveltek, hogy az ukrán mezőgazdasági import a hazai árak alatt van, és veszélyezteti a helyi gazdák megélhetését. Ami a másik két országot illeti, Románia az uniós blokkolás feloldása után nem alkalmazott egyoldalú intézkedéseket, míg Bulgária szerdán, a gazdák többnapos tiltakozását követően embargót rendelt el az Ukrajnából származó napraforgómagra.

Kijev válaszul pert indított a Kereskedelmi Világszervezetnél. Lengyelország, Magyarország és Szlovákia később közölte, hogy kilép az ukrán gabonaimportot koordináló uniós platformból.

A lap szerint az Európai Bizottság (EB) eredetileg azt követelte Budapesttől, Varsótól és Pozsonytól, hogy vonják vissza a tiltást, mivel az EU-tagállamok „nem hozhatnak egyoldalú kereskedelmi intézkedéseket”. Most állítólag azon dolgozik, hogy „összehangolja” a Kijev beadványára adott jogi ellenvetéseket.

A Bizottság szerdán a három országnak küldött írásbeli kérelme a jelentések szerint azt tartalmazza, hogy „az uniós jog értelmében” “eljár a tagállamokkal szemben kezdeményezett WTO-eljárásokban”.

„A következő azonnali lépés az, hogy a bizottság mindhárom tagállam nevében válaszol ukrajnának ezekre a konzultációs kérelmekre” – áll a dokumentumban, amelyet az FT idézett.

Kapcsolódó írásaink