Külföld

Első világháborús temetők, a ruandai népirtás színhelyei is az UNESCO világörökségi listáján

A ruandai dombokon becslések szerint egymillió embert gyilkoltak meg

Belgiumi és franciaországi első világháborús temetők, a ruandai dombság, ahol 1994-ben népirtást követtek el, valamint egy egykori argentínai kínzóhely is szerepel az UNESCO világörökségi listáján, miután a világszervezet nevelésügyi, tudományos és kulturális szervezete feloldotta az emberi szenvedések emlékhelyeire elrendelt moratóriumot.

Első világháborús temetők, a ruandai népirtás színhelyei is az UNESCO világörökségi listáján
A 2015. december 2-án készült fotó a Bisesero emlékművet mutatja, ahol a ruandai népirtás során 50 000 tutszit öltek meg. A több mint 800 ezer ember, főként tutsi áldozatot követelő 1994-es ruandai népirtás négy emlékhelye került fel szerdán az UNESCO világörökségi listájára
Fotó: AFP/Stephanie Aglietti

Eddig csak a Lengyelországban lévő auschwitz-birkenaui volt koncentrációs tábor és a japán Hirosimai Béke Emlékmű került fel a világörökségi listára.

Az UNESCO Rijádban ülésező Világörökség Bizottságának tagjai szerdán egyetértettek abban, hogy argentínai kínzások emlékhelye keddi felvétele után felveszik a listára az első világháború és a ruandai népirtás helyszíneit is.

„A három dosszié megvizsgálása globális szinten új fejezetet nyit a világörökség intézményében” – áll az UNESCO által a döntés előtt kiadott tájékoztatóban.

Az UNESCO egy 2018-as tanácskozásán úgy döntöttek, hogy nem vesznek fel a listára olyan helyszíneket, amelyekhez kegyetlenkedés és konfliktusok kapcsolódnak, mert a szervezet kétségbe vonta, hogy a világörökségi lista megfelelő eszköz-e megörökítésükre.

Az UNESCO közlése szerint a tagállamok 2023 elején állapodtak meg abban, hogy ezek a helyszínek szerepet játszhatnak a béketeremtésben, ami az UNESCO elsődleges célja, és a bizottság fontolóra veszi e három helyszín felvételét a listára.

Az első világháborús helyszínek között egy sor katonai temető, harctéri temető és emlékhely szerepel Belgium északi és Franciaország keleti része között. A 139 helyszín az első világháború nyugati frontvonala mentén található, és a temetkezési helyeken különböző nemzetiségű katonák tízezrei nyugszanak.

„Valahányszor csak egy háború közelít Európa kapuihoz (...) ezek a helyszínek minden korábbinál jobban szolgálnak a béke melletti védőbeszédként” – fogalmazott közleményében Rima Abdul Malak francia kulturális miniszter.

A ruandai dombokon becslések szerint egymillió embert – tuszikat, de mérsékelt hutukat és twa pigmeusokat is – gyilkoltak meg felfegyverzett milíciák 1994-ben.

Kapcsolódó írásaink