Külföld

Azerbajdzsán béketervezetet adott át Örményországnak

Azerbajdzsán tervezetet adott át Örményországnak egy békemegállapodásról, Baku most Jereván válaszát várja – mondta el csütörtökön Ilham Alyjev azeri elnök egyik képviselője a RIA Novosztyi orosz hírügynökség jelentése szerint.

Azerbajdzsán béketervezetet adott át Örményországnak
Ilham Alyjev Jereván válaszára vár
Fotó: Anadolu Agency via AFP/Azerbaijani Presidency

Az Azertag azeri állami hírügynökség jelentése szerint véget értek az azerbajdzsáni Yevlaxban tartott egyeztetések Azerbajdzsán és a hegyi-karabahi örmény szakadárok között, de a tárgyalások eredményeiről nem közöltek részleteket.

A RIA Novosztyi örmény forrásokra hivatkozva azt jelentette, hogy a felek nem jutottak végső megállapodásra a találkozón. Egy azeri képviselőt idézve a RIA azt is hozzátette: nehéz azt elvárni, hogy egyetlen tanácskozáson megoldják az Azerbajdzsán és a hegyi-karabahi örmények közötti összes problémát.

Szamvel Sahramanján, az el nem ismert szakadár Hegyi-karabahi Köztársaság elnökének tanácsadója, David Babaján a Reuters hírügynökségnek úgy nyilatkozott: Hegyi-Karabah örmény vezetése megállapodott a tűzszünetről Azerbajdzsánnal, de a kulcsfontosságú részleteket, például a fegyverek átadására vonatkozóan még ki kell dolgozni.

Még sok kérdést meg kell vitatni, például a biztonsági garanciák ügyét. Nincs még végleges megállapodás – mondta.

Babaján azt is hozzátette: Hegyi-Karabah úgy érzi, Oroszország, a Nyugat és Örményország is magára hagyta. „Olyan érzés, mint Konstantinápolyban 1453-ban. Ostrom alatt vagyunk, és bekerítettek minket” – mondta.

Kapcsolódó írásaink