Külföld

Videón, ahogy hajmeresztő manővert hajtanak vége az ukrán pilóták

Az ukránok ritkán vetnek be harci helikoptereket, de akkor meglepő megoldásokhoz folyamodnak

Nemrég az X közösségi oldalra került fel egy videó arról, ahogy ukrán pilóták meglepően alacsonyan szállva manővereznek harci helikoptereikkel a front felett – írta a Mandiner.

Videón, ahogy hajmeresztő manővert hajtanak vége az ukrán pilóták
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Jure Makovec

Az ukrán légierő „ódzkodik” a harci helikopterek bevetésétől, mivel egyfelől meglehetősen kevés ilyen fegyverrel rendelkeznek, másfelől az elmúlt néhány hónapban az orosz légvédelem jelentősen hatékonyabban kezdett működni. Így a forgószárnyasok komoly veszélynek teszik ki magukat akkor, amikor az ellenséges vonalak közelébe repülnek – magyarázták.

Ugyanakkor, ha mégis megteszik, akkor egy elég „meglepő taktikához” folyamodnak: helikoptereikkel rettentő alacsonyan, nagy sebességgel megindulnak az orosz vonalak felé, majd egy adott pillanatban felrántják gépük orrát, és útjukra eresztik a nem irányított rakétáikat, melyek – amennyiben megfelelő szögben kerülnek kilövésre – nagyjából az ellenség vélt, vagy valós pozíciói környékén csapódnak be. Ezt követően amilyen gyorsan csak lehet elszelelnek, miközben kidobálják a hőkövető rakéták megtévesztésére szolgáló infracsapdákat – ismertette a lap.

A látványos akcióról készült felvételt alább tekinthetik meg:

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink