Külföld

Robbanás történt egy hajón a Fekete-tengeren

A hajó a Romániához tartozó vizeken úszott, az ukrán határ közelében

Robbanás történt egy togói zászló alatt közlekedő teherhajón a Fekete-tenger Romániához tartozó vizein, az ukrán határ közelében szerdán. A segélyhívást leadó 12 tagú legénységet a román tengeri életmentő ügynökség (ARSVOM) mentőhajója kimentette – közölték a román hatóságok.

Robbanás történt egy hajón a Fekete-tengeren
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/ NETHERLANDS COASTGUARDS /Handout

A román haditengerészet a helyszínre küldött egy aknászhajót, hogy a búvárok segítségéve megállapítsák, hogy tengeri akna, vagy a gépházban bekövetkezett baleset okozta-e a robbanást. A román hírtelevíziók által megszólaltatott szakértők szerint a térségben valóban gyakran felbukkannak az orosz–ukrán háború nyomán elszabadult, sodródó tengeri aknák, de a robbanás helye – a gépház környéke – miatt nem tartják valószínűnek, hogy a hajó aknának ütközött volna.

A Duna-delta Ukrajnához tartozó részén lévő Bisztroje-csatorna felé tartó, mintegy 80 méter hosszúságú, cementet szállító hajó le volt horgonyozva a román sulinai kikötőtől 16 tengeri mérföldnyire, amikor a robbanás történt. Sorin Grindeanu román szállításügyi miniszer szerint a léket kapott hajót sikerült közelebb vontatni a parthoz, egy olyan térségbe, ahol – ha nem is tudják megmenteni – ellenőrzött körülmények között süllyedjen el, anélkül, hogy akadályozza a hajózást a Duna-delta fő hajózási útvonalán, a középső Sulina-ágon.

A hajóról kimentett török, szíriai és libanoni állampolgárok egyike zúzódásokat szenvedett, a többiek pánikrohamot kaptak, egyikük sem sérült meg súlyosan – közölték.

Kapcsolódó írásaink