Külföld

Kreml: a gabonaexport miatt kialakult lengyel-ukrán konfliktus nem az utolsó

Az Ukrajna és Lengyelország között a gabonaexport miatt kialakult konfliktus nem az utolsó – közölte Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő a médiával, olvasható az oroszhirek.hu-n.

Kreml: a gabonaexport miatt kialakult lengyel-ukrán konfliktus nem az utolsó
Gabonahalom az odeszai Izmail-tengeri kikötő mólóján
Fotó: STRINGER / AFP

“TERMÉSZETESEN VILÁGOS, HOGY MINDEZ NEM AZ ELSŐ ÉS NEM AZ UTOLSÓ KONFLIKTUS. LESZNEK MÉG ILYENEK” – MONDTA PESZKOV.

Hangsúlyozta, hogy “az ukrán rezsim továbbra is demonstrálni fogja viselkedésmódját, és ezért egyre kevésbé fogják szeretni az európaiak, még az olyan keményvonalasok is, mint a lengyelek és a balti államok”.

“MÉG TÖBB ILYEN KONFLIKTUS ÁLL ELŐTTÜNK” – MONDTA PESZKOV. “MOSZKVA SZOROSAN FIGYELEMMEL KÍSÉRI EZT”.

Áprilisban Bulgária, Magyarország, Lengyelország, Lengyelország, Románia és Szlovákia megtiltotta a gabona és más mezőgazdasági termékek importját Ukrajnából. Később feloldották ezeket az intézkedéseket, cserébe az Európai Bizottság határozatáért, amely szerint először június 5-ig, majd szeptember 15-ig embargót rendel el az Ukrajnából származó búza, kukorica, repce és napraforgómag szállítására.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentette, hogy Kijev kategorikusan ellenzi a gabonaexport további korlátozását. Azzal érvelt, hogy az EU megsértette a társulási megállapodás rendelkezéseit és a szabad piaci feltételeket. Kijelentette, hogy Ukrajna kész megvédeni jogait a bíróságon.

Az Európai Bizottság szeptember 15-én megszüntette az Ukrajnából származó gabonára és más mezőgazdasági termékekre vonatkozó embargót. Magyarország, Lengyelország és Szlovákia egyoldalú gabonabehozatali tilalmat jelentett be az országból. Kijev panaszt nyújtott be a Kereskedelmi Világszervezethez. Andrzej Duda lengyel elnök az ukrán gabonaimport egyoldalú tilalmáról újságíróknak nyilatkozva azt mondta, hogy Kijev úgy viselkedik, mint egy fuldokló, aki kétségbeesetten kapkod minden lehetőség után. Duda hangsúlyozta, hogy Varsónak joga van megvédeni magát az esetleges károktól.

Kapcsolódó írásaink