Külföld

Szemetet akartak rásózni az ukránokra a németek

Ukrajna a múlt héten megtagadta 10 Leopard–1A5 típusú harckocsi átvételét Németországból azok nem megfelelő műszaki állapota miatt – közölte a Der Spiegel.

Szemetet akartak rásózni az ukránokra a németek
Leopard–1 harckocsi
Fotó: Wikipedia

A cikkből kiderül, hogy Kijev értesítette a német védelmi minisztérium alá tartozó különleges parancsnokságot, hogy a Lengyelországba érkezett német fegyverrendszerek javításra szorulnak. Mivel azonban sem a szükséges műszaki személyzet, sem a szükséges pótalkatrészek nem állnak rendelkezésre, „nincs értelme a Leopardot Ukrajnába küldeni”.

A kijevi nyilatkozat „aggodalmat keltett” Berlinben – jegyzi meg a magazin. A német védelmi minisztérium sürgősen szakembereket küldött Lengyelországba a tankok szervizelésére. A helyszínen kiderült, hogy az páncélosok valóban javításra szorulnak.

Korábban Boris Pistorius német védelmi miniszter ígéretet tett arra, hogy júliustól növeli a javított Leopard–1A5 harckocsik szállítását Ukrajnába. „Az év végére több mint 100-an lesznek” – mondta a tárcavezető.

Ezt megelőzően a Német Katonai-Politikai Társaság elnöke, Ralf Thiele bírálta az Ukrajnának szállított harckocsikat, fémhulladéknak nevezve a Leopard–1 harckocsikat.

Vlagyimir Putyin pedig az egyik nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy a Leopard harckocsik és a Bradley gyalogsági harcjárművek „szépen égnek”.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom