Külföld

Kreml: A fő feladat a civilek biztonságának szavatolása és a tárgyalásos rendezés

A Hegyi-Karabah miatt kiéleződött örmény–azeri konfliktus kapcsán a fő feladat az el nem ismert köztársaságban élő emberek biztonságának szavatolása, valamint Jereván és Baku meggyőzése arról, hogy hagyjanak fel az erőszakkal és kezdjenek tárgyalásokat – jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő kedden újságíróknak.

Kreml: A fő feladat a civilek biztonságának szavatolása és a tárgyalásos rendezés
Peszkov: Hadseregünk azon dolgozik, hogy a rendezési folyamatot visszatereljük a politikai és diplomáciai síkra
Fotó: Anadolu Agency via AFP/Sefa Karacan

„Azerbajdzsán katonai műveletével kapcsolatban számunkra az első (Hegyi-)Karabah békés lakosságának – az örmény lakosságnak – a biztonsága, ennek érdekében minden intézkedést meg kell tenni. Mindkét féllel kapcsolatban állunk. Hadseregünk azon dolgozik, hogy a rendezési folyamatot visszatereljük a politikai és diplomáciai síkra” – mondta.

Peszkov rámutatott, hogy a Kreml szerint a diplomáciai rendezés egyetlen „érdemi alapja” a harci cselekmények beszüntetéséről 2020-ban megszületett orosz–azeri–örmény háromoldalú megállapodás, amelyeknek tető alá hozásában döntő szerepe volt Vlagyimir Putyin orosz elnöknek.

„Van egy kellően szilárd és megvalósítható alap a rendezéshez” – mondta. Hozzátette, hogy figyelembe kell venni az új realitásokat, vagyis azt, hogy az örmény fél elismerte Azerbajdzsán területét az 1991-es állapotok szerint.

Peszkov azt mondta, nem tudja megerősíteni, hogy Oroszországot előre tájékoztatták volna az Azerbajdzsán által megindított hadműveletről. Baku korábban azt közölte, hogy tájékoztatta a „terrorellenes műveletről” az orosz békefenntartó kontingens parancsnokságát. Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője szerint a békefenntartók csak néhány perccel a művelet megkezdése előtt értesültek az azeri katonai akcióról.

Zaharova kedden a katonai műveletek leállítására szólított fel, valamint arra, hogy a felek tegyenek lépéseket a válság rendezésére a háromoldalú megállapodással összhangban.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom