Külföld

Javulhatott az élelmezési helyzet Észak-Koreában

Az év első felében tapasztalt élelmiszerhiány oka elsősorban elosztási probléma volt, nem pedig az abszolút értelemben vett élelmiszerhiány

Az észak-koreai élelmezési helyzet javulásáról számolt be kedden a dél-koreai országegyesítési minisztérium az év első feléhez mérten.

Javulhatott az élelmezési helyzet Észak-Koreában
Képünk illusztráció
Fotó: Hans Lucas via AFP/Eric Lafforgue

„Elképzelhető, hogy megváltozott az élelmezési helyzet Északon, mivel az ország növelte az élelmiszerimportot és jelentős előrehaladást ért el az árpa és a búza betakarításában is” – közölte újságírókkal a dél-koreai országegyesítési minisztérium egyik tisztviselője kedden.

Elmondása szerint az év első felében tapasztalt élelmiszerhiány oka elsősorban elosztási probléma volt, nem pedig az abszolút értelemben vett élelmiszerhiány.

Oroszország élelmiszersegélyt ajánlott fel Észak-Koreának, de Phenjan visszautasította a felajánlást, arra hivatkozva, hogy „külföldi segítség nélkül is elboldogul, mivel jó volt a termés” – közölte Alekszandr Macegora, Oroszország észak-koreai nagykövete a TASZSZ orosz állami hírügynökségnek adott interjúban.

Észak-Korea krónikus élelmiszerhiánnyal küzd, amelyet az előző években tovább súlyosbítottak a nukleáris -és rakétaprogramok miatti globális szankciók, a kedvezőtlen időjárás és a koronavírus-járvány miatt bevezetett határzár. Egyes régiókban éhínség okozta halálesetekről számoltak be a határzár és az államilag ellenőrzött élelmiszer-ellátás zavarai miatt.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom