Külföld

Illegális bevándorlás – Lettország lezárta az egyik, Fehéroroszországgal közös határátkelőjét

Az utóbbi hat napban a lett hatóságok 894 embert fordítottak vissza a határról

A lett kormány kedden bejelentette, lezárja a Fehéroroszországgal közös két határátkelője egyikét, hogy elejét vegye az illegális bevándorlásnak – jelentette a LETA helyi hírügynökség, valamint az LSM rádió és televízió.

Illegális bevándorlás – Lettország lezárta az egyik, Fehéroroszországgal közös határátkelőjét
Vilnius és Varsó azzal vádolja Minszket, hogy hibrid háborút folytat az illegális bevándorlók átengedésével (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/Viktor Tolochko

A tájékoztatás szerint a Silene átkelőnél szolgáló határőröket átvezénylik a másik határátkelőre, ahol a lett határőrség parancsnoka szerint „2021 óta nem volt ennyire feszült a helyzet” a Fehéroroszországból érkező migránsáradat miatt.

A tájékoztatás szerint az utóbbi hat napban a lett hatóságok 894 embert fordítottak vissza a határról, így ez a szám szeptemberben összesen már 1773-ra nőtt.

A Fehéroroszországgal szomszédos uniós tagállamok, Litvánia, Lengyelország és Lettország határaihoz 2021-ben kezdtek érkezni illegális bevándorlók tömegei. Több migránscsoport azzal is megpróbálkozott, hogy erőszakkal áttörjön a fehérorosz–lengyel határon.

Vilnius és Varsó azzal vádolja Minszket, hogy hibrid háborút folytat az illegális bevándorlók átengedésével, megtorlásul a Fehéroroszország ellen elrendelt nyugati büntetőintézkedésekért.

Lengyelország és Litvánia kerítést épített a Fehéroroszországgal közös határszakaszai mentén, az új lett kormány pedig bejelentette, hogy az év végéig befejezi saját határkerítése építését.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom