Külföld

Egy lengyel politikus leállítaná az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokat

Válaszul az ukrán fenyegetésekre egy lengyel politikus felvetette, hogy le kéne állítani a fegyverexportot, amíg Kijev nem változtat a hozzáállásán.

Egy lengyel politikus leállítaná az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokat
Slawomir Mentzen
Fotó: MH/Facebook

Ha Ukrajna korlátozásokat akar bevezetni a lengyel gyümölcs és zöldség importjára, akkor fel kell tenni a kérdést, hogy mit gondol a fegyverek és lőszerek Ukrajnába történő exportjának lengyel tilalmáról – vetette fel az X-en (Twitter) Slawomir Menzen lengyel politikus. A Szejmben is képviselettel rendelkező Új remény (Nowa Nadzieja) párt elnöke hozzátette: „Ukrajna valószínűleg túl jól áll az Oroszországgal vívott háborúban, ha most kereskedelmi háborút akar indítani Lengyelországgal.”

Annak ellenére, hogy a háború 2022. február 24-i eszkalációja óta Lengyelország Ukrajna egyik legelkötelezettebb támogatója, Varsó és Kijev viszonya meglehetősen egyoldalú. Miközben a lengyelek minden eszközzel támogatják az ukránokat, Volodimir Zelenszkij és kormánya olyan szimbolikus gesztusok megtételére sem volt hajlandó, minthogy népirtásként ismerje el a volhíniai tragédiát, és bocsánatot kérjen a történtekért. Az 1943-ban kezdődött pogromokban a banderista Ukrán Felkelő Hadsereg (UPA) több mint százezer lengyelt mészárolt le.

Most pedig Kijev azzal fenyegette meg Varsót, hogy kitiltja piacairól a lengyel gyümölcsöket és zöldségeket, valamint hogy Magyarországgal és Szlovákiával együtt beperli a WTO-nál, amiért korlátozásokat vezettek be bizonyos ukrán mezőgazdasági termékekre. Mint ismert, a három ország a jövőben sem engedélyezi a kétes minőségű, és nagy mennyiségben érkező ukrán áru forgalomba hozatalát a területükön, a nyugati tranzithoz azonban hozzájárultak.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom