Külföld

Betiltottak egy szélsőjobboldali szervezetet Németországban

A Hammerskins Deutschland nevű szervezet felszámolására kora reggel egyszerre tíz tartományban, 28 helyszínen kezdtek házkutatást

Betiltottak egy szélsőjobboldali szervezetet Németországban, és rendőri műveletet indítottak feloszlatására - közölte kedden a szövetségi belügyminisztérium.

Betiltottak egy szélsőjobboldali szervezetet Németországban
Betiltottak egy szélsőjobboldali szervezetet Németországban
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP/Dominik Totaro

A Hammerskins Deutschland nevű szervezet felszámolására kora reggel egyszerre tíz tartományban, 28 helyszínen kezdtek házkutatást. A szervezet betiltását és a vezetői ellen irányuló razziát amerikai hatóságokkal együtt készítették elő, a munka több mint egy éve kezdődött.

A Hammerskins Deutschland az Egyesült Államokban 1988-ban alapított Hammerskins Nation németországi ága, és egész Európában kiemelkedő szerepet tölt be a szélsőjobboldali szubkultúrában. Tevékenysége ellentétes Németország alkotmányos rendjével, a népek egymás közti megértésének eszméjével és egyes büntetőjogi szabályokkal - indokolta a szervezet elleni fellépést a belügyminisztérium.

Betiltásával „véget vetünk egy nemzetközileg aktív neonáci egyesület embertelen tevékenységének Németországban” - idézték a közleményben Nancy Faesert, a tárca vezetőjét, aki aláhúzta, hogy továbbra is a szélsőjobboldal fenyegeti leginkább a demokráciát hazájában.

A németországi szkinhedek elitcsoportjaként számon tartott Hammerskins Deutschland a huszadik szélsőjobboldali szerveződés, amelyet betiltott a szövetségi belügyminisztérium.

Kapcsolódó írásaink

A francia kormány betiltaná az ultrajobboldali megmozdulásokat

ĀSzombaton mintegy ötszáz – feketébe öltözött és arcát eltakaró – szélsőséges vonult fel Párizs egyik elegáns kerületében, kelta kereszteket ábrázoló zászlókat lengetve és egy betiltott szélsőjobboldali csoport szlogenjeit skandálva

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom