Külföld

Az EU tanácsa jóváhagyta Iliana Ivanova kinevezését új bolgár biztosnak

Biztosi kinevezésének jóváhagyásáról az európai ügyekért felelős miniszterek brüsszeli tanácskozásán született döntés

Az Európai Unió Tanácsa jóváhagyta, hogy Iliana Ivanova Bulgária új európai uniós biztosa, az Európai Bizottság innovációért, kutatásért, kultúráért, oktatásért és ifjúságpolitikáért felelős tagja legyen – közölte az uniós tanács kedden.

Az EU tanácsa jóváhagyta Iliana Ivanova kinevezését új bolgár biztosnak
Az EU tanácsa jóváhagyta Iliana Ivanova kinevezését új bolgár biztosnak
Fotó: Wikipedia/Christophe Licoppe/European Union, 2023/EC - Audiovisual Service

Iliana Ivanova uniós biztosi kinevezésének jóváhagyásáról az európai ügyekért felelős miniszterek brüsszeli tanácskozásán született döntés. Kinevezésére azért volt szükség, mert Marija Gabriel, az Európai Bizottság korábbi bolgár tagja május 15-én lemondott tisztségéről, hogy Bulgária miniszterelnök-helyettese és külügyminisztere legyen.

Iliana Ivanova 2013 óta az Európai Számvevőszék tagja. Ezt megelőzően, 2009 és 2012 között az Európai Parlament (EP) tagja volt, valamint az EP költségvetési ellenőrző bizottságának (CONT) alelnöke. Az új bolgár uniós biztos kinevezése az Európai Bizottság hivatali idejének fennmaradó részére, azaz 2024. október 31-ig szól.

Marija Gabriel, az Európai Bizottság eddigi bolgár tagja május közepén nyújtotta be lemondását, hogy részt vegyen az újonnan megalakuló bolgár kormány munkájában. A bolgár parlament június 6-án szavazta meg a választásokon győztes két legnagyobb, egyben rivális párt, a jobbközép Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) és a liberális-konzervatív Folytatjuk a Változást (PP) koalíciós kormányát. Marija Gabriel az első kilenc hónapban külügyminiszterként és kormányfőhelyettesként dolgozik Nyikolaj Denkov miniszterelnök irányítása mellett.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom