Külföld

A francia Nemzeti Tömörülés visszatérítette a 2014-ben felvett orosz hitelét

A francia Nemzeti Tömörülés kedden bejelentette, hogy teljes egészében visszatérítette azt a több mint hatmillió eurós hitelt az Aviazapchast nevű orosz cégnek, amit Marine Le Pen pártja 2014-ben egy cseh–orosz banktól vett fel.

A francia Nemzeti Tömörülés visszatérítette a 2014-ben felvett orosz hitelét
Marine Le Pent, aki a második fordulóban alulmaradt Emmanuel Macron államfővel szemben, folyamatosan támadták az orosz hitel miatt a tavalyi választási kampányban
Fotó: NorthFoto

„Annak ellenére, hogy az utolsó részlet 2028. december 20-án volt esedékes, a Nemzeti Tömörülés 60 hónappal korábban visszafizette  a 6 088 784 eurós hitelének fennmaradó részét” – írta Kevin Pfeffer, a párt pénztárnoka kedden kiadott közleményében.         

„Ezt az előtörlesztést a Nemzeti Tömörülés által évek óta folytatott megtakarítási politika, a szolgáltatásainak átszervezése és a szerződéseinek hónapok óta tartó újratárgyalása, valamint a 2022. júniusi nemzetgyűlési választások eredménye és a Nemzeti Tömörülésnek nyújtott éves állami támogatás egyidejű növelése tette lehetővé” – olvasható a közleményben.

A parlament alsóházába 2022 júniusában beválasztott csaknem 90 képviselőnek köszönhetően a Nemzeti Tömörülés az eredményei alapján több mint 10 milliós állami támogatáshoz jutott.

A pénztárnok azt is jelezte, hogy a 2014-ben felvett hitelt a párt „politikai tevékenységének finanszírozására és a választásokon való részvételének biztosítására” fordította, miután ekkoriban „az összes európai bank, köztük elsősorban a francia bankok” nem voltak hajlandók kölcsönt nyújtani Marine le Pen pártjának.

Az Első Cseh-Orosz Bank csődje után, amellyel a Nemzeti Tömörülés eredetileg szerződött, a hitelt egy orosz autókölcsönző cégnek, a Continak adták el, majd 2019-ben újra eladták az Aviazapchastnak, egy volt orosz katonák által vezetett, repülőgép-alkatrészekre szakosodott vállalatnak.

A Nemzeti Tömörülés júniusban jelezte, hogy mielőbb szeretne megszabadulni ettől az orosz hiteltől.

„Úgy volt, hogy 2028-ban fejezzük be a hitel visszafizetését, de mindent megteszek, hogy még idén befejezzük, mert ezt politikai érvként használják ellenünk az ellenfeleink” – mondta akkor a pénztárnok.

A tavalyi elnökválasztási kampányban a párt jelöltjét, Marine Le Pent, aki a második fordulóban alulmaradt Emmanuel Macron államfővel szemben, folyamatosan támadták az orosz hitel miatt az ukrajnai háború kapcsán. A két forduló közötti elnökjelölti vitában, amelyet két hónappal az Ukrajna elleni orosz háború kezdete után rendeztek, Emmanuel Macron úgy fogalmazott, hogy amikor Marine Le Pen Oroszországról beszél, akkor a bankárjáról beszél.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom