Külföld

Ukrajna már ma pert indíthat Magyarország, Lengyelország és Szlovákia ellen

Lengyelország és Magyarország kibővítette a tiltott áruk listáját, amit Kacska nevetségesnek nevezett

Kijev már hétfőn beperelheti Lengyelországot, Magyarországot és Szlovákiát a Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO) az Ukrajnából származó gabonaimportra vonatkozó tilalmak miatt – közölte Tarasz Kacska kereskedelmi képviselő. Megtorló egyoldalú korlátozások is napirenden vannak – mondta a Politico című lapnak, számol be az oroszhirek.hu.

Ukrajna már ma pert indíthat Magyarország, Lengyelország és Szlovákia ellen
Képünk illusztráció
Fotó: Anadolu Agency via AFP/Anadolu Agency/Gian Marco Benedetto

Ukrajna különösen a gyümölcsök és zöldségek importját tilthatja meg Lengyelországból, mivel Varsó nemcsak fenntartotta a korábbi korlátozásokat, hanem újakat is bevezetett – mondta a tisztviselő vasárnap.

Májusban a három ország, valamint Románia és Bulgária meggyőzte az EU-t, hogy járuljon hozzá az ukrán gabona ideiglenes kitiltásához a hazai piacokról. Az intézkedés múlt pénteken lejárt, de az ötből három ország újra bevezette az intézkedéseket.

Lengyelország és Magyarország kibővítette a tiltott áruk listáját, amit kacska nevetségesnek nevezett.

Budapest lista bővítéseset nagyrészt szimbolikusnak minősítette, ellentétben Varsó lisztre és takarmányra vonatkozó tilalmával, amelynek jelentős következményei lesznek az ukrán termelők számára. A lengyel gyümölcsök és zöldségek elleni megtorlás következik, ha az ország nem gondolja át a lépést, figyelmeztetett a tisztviselő.

Kacska azzal vádolta a három országot, hogy nem tisztelik Brüsszelt, és aláássák a globális bizalmat abban, hogy az EU vezetése képes irányítani az uniót. A WTO-nál zajló pereskedés célja, hogy megmutassa a világnak, hogy „ezek a lépések jogilag helytelenek” – mondta.

Azt is állította, hogy a lengyel kormány nem tudja megvédeni gazdáit az ukrán versenytől, mert „az árak globálisak”.

Az EU tavaly feloldotta az ukrán árukra kivetett vámokat és kvótákat, hogy támogassa az Oroszország elleni háborús erőfeszítéseket. Az olcsó termékek beáramlása a szomszédos államokba lenyomta az árakat, és tömeges tiltakozásokat váltott ki a helyi gazdák részéről. Brüsszel legalizálta nemzeti tilalmaikat és kártérítést ajánlott fel a károkért.

A múlt héten Robert Telus lengyel mezőgazdasági miniszter jelezte, hogy Varsó blokkolni fogja Ukrajna uniós tagságra irányuló pályázatát, ha a konfliktus nem oldódik meg.

Lengyelországnak „szigorú feltételeket” kellett teljesítenie, amikor csatlakozott az EU-hoz, és ugyanezt kell alkalmazni Ukrajnára is – mondta Telus a Radio Plusnak adott interjújában. A jelenlegi szabályok szerint a lengyel gazdák nem versenyezhetnek ukrán társaikkal – mondta.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom