Külföld

Ukrajna érdekében zsarolhatta az USA Pakisztánt

Titkos fegyverüzlet állhat a háttérben

Az Egyesült Államok a Nemzetközi Valutaalap (IMF) hitelét közvetítette a válság sújtotta Pakisztánnak egy titkos fegyverüzletért cserébe – jelentette vasárnap a The Intercept. A lap a megállapodást ismerő forrásokra és mindkét fél kormányzati dokumentumaira hivatkozva azt állította, hogy a fegyvereket az ukrán hadseregnek szánták az Oroszországgal fennálló konfliktusban – számolt be az Oroszhírek.

Ukrajna érdekében zsarolhatta az USA Pakisztánt
Pakisztán Zászló
Fotó: NorthFoto

A The Intercept szerint az év elején a pakisztáni hadseregen belül egy bennfentes kiszivárogtatta az Egyesült Államok és Pakisztán közötti, 2022 nyarától 2023 tavaszáig tartó fegyverüzletekről szóló feljegyzéseket. A megállapodást a Global Military Products, a Global Ordnance leányvállalata, egy látszólag Ukrajnához kötődő cég segítette elő. A kiszivárgott dokumentumok amerikai és pakisztáni szerződéseket, engedélyezési és rekvirálási dokumentumokat mutattak be, amelyek „az Egyesült Államok által közvetített, pakisztáni fegyverek Ukrajnának történő vásárlására irányuló megállapodásokkal kapcsolatosak” – írja az Intercept.

A fegyvereladás nemcsak a nagyon szükséges likviditást biztosította, hanem jelentős politikai támogatást is kapott Washingtonból, és végül „kulcsszerepet” játszott abban, hogy Pakisztán fontos mentőövet kapott az IMF-től – írták.

A lap szerint az IMF konkrét finanszírozási és refinanszírozási célokat tűzött ki Pakisztán számára, különösen az adósság és a külföldi befektetések tekintetében. A The Intercept szerint az Ukrajnának szánt lőszereladásból származó bevétel nagyban hozzájárult a Pakisztán által tapasztalt pénzügyi hiány áthidalásához.

A korábbi miniszterelnököt, Imran Khant, aki látszólag diplomáciailag semleges álláspontot képviselt az ukrán válságban, a pakisztáni hadsereg által szervezett bizalmatlansági szavazást követően távolították el a hatalomból az Egyesült Államok nyomására – írták.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom