Külföld

Orosz külügy: Brüsszel az orosz állampolgárok diszkriminációjára kényszeríti az uniós tagállamokat

A kommentár a legújabb irányelveket „több mint abszurdnak” találta

Az Európai Bizottságnak az orosz eredetű áruk európai uniós behozatali tilalmával kapcsolatban kiadott útmutatása azt mutatja, hogy Brüsszel jogbizonytalanságot akar teremteni, az európai országokat pedig az orosz állampolgárok diszkriminációjára akarja kényszeríteni – közölte hétfőn az orosz külügyminisztérium.

Orosz külügy: Brüsszel az orosz állampolgárok diszkriminációjára kényszeríti az uniós tagállamokat
Európai Unió
Fotó: JAMES ARTHUR GEKIERE / BELGA MAG / Belga via AFP

„Ezt az Európai Bizottság tudatos akciójának tekintjük, amelynek célja a jogbizonytalanság megteremtése és az EU-tagállamok nyílt provokálása az oroszokkal szembeni, nemzeti alapon történő diszkrimináció fokozására” – állt az orosz diplomáciai tárca állásfoglalásában.

A dokumentum szerint az Európai Bizottság pontosított útmutatásának legújabb változata „sem a kérdés lényegét, sem a kezdeményezés célját nem változtatja meg alapvetően”. A kommentár a legújabb irányelveket „több mint abszurdnak” találta, és rámutatott, hogy ezek éppen „az egyszerű oroszok megkárosítására irányulnak, arra, hogy ténylegesen lehetetlenné tegyék az orosz állampolgárok számára az Európai Unióba való belépést”.

„Az orosz külügyminisztérium és az orosz külképviseletek figyelemmel fogják kísérni a helyzet alakulását valós időben, és minden konkrét ország tekintetében meghatározzák a további lépéseket azok hivatalos képviselőinek cselekedeteit elemezve” – hangzott a külügyi állásfoglalás.

„Minden egyes konkrét államnak, amely ilyen lépéseket tesz, minden esetben felelnie kell az oroszok és honfitársaik jogainak célzatos megsértésére irányuló politikájáért” – hangsúlyozta az orosz külügyminisztérium.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom