Külföld

Kijev beperli Magyarországot

Ukrajna kereskedelemért felelős képviselője, Tarasz Kacska bejelentette, hogy Kijev be fogja perelni Lengyelországot, Magyarországot és Szlovákiát, amiért azok nem hajlandók feloldani az ukrán mezőgazdasági termékekre vonatkozó importtilalmat – számolt be a Magyar Nemzet.

Kijev beperli Magyarországot
Ukrán zászló
Fotó: Anastasiia Smolienko / NurPhoto / NurPhoto via AFP

A három közép-európai ország által bevezetett tilalom célja, hogy megvédjék a gazdáikat az ukrán gabona saját piacaikra való beáramlásától, miután Oroszország blokád alá vette a fekete-tengeri ukrán kikötőket – írták.

– Fontos bebizonyítani, hogy ezek az intézkedések jogilag helytelenek. Ezért holnap megkezdjük a jogi eljárást – fogalmazott Kacska vasárnap este, hozzátéve, hogy Kijev megtorlásra készül a gyümölcs- és zöldségexportban is. 

A három ország azután lépett fel az Európai Bizottság ellen, hogy múlt pénteken a szervezet úgy döntött, engedélyezi az ukrán gabona értékesítését az EU-ban. Lengyelország, Magyarország és Szlovákia közölte, hogy saját hatáskörben tilalmat vezetnek be az ukrán gabonára – számolt be a lap.

– A mi szemünkben Magyarország és Lengyelország ezen intézkedései az Európai Bizottsággal szembeni teljes bizalmatlanságot jelentik – mondta Ukrajna kereskedelmi vezetője. Kacska úgy vélte, hogy Lengyelország, Magyarország és Szlovákia nyílt dacolása Brüsszellel nem csupán az EU belső ügye.

Szerinte az egész világnak látnia kell, hogy az EU tagállamai hogyan viselkednek a kereskedelmi partnerekkel szemben.

– Ezek az önkényes tiltások nevetségesek. Úgy gondolom, hogy Magyarország itt politikai nyilatkozatot tesz, blokkolni akarja az Ukrajnával folytatott kereskedelmet, és emellett teljesen figyelmen kívül hagyja Brüsszelt – jelentette ki a politikus.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom