Külföld

ENSZ: a háború kezdete óta tovább romlott az emberi jogi helyzet Oroszországban

A jelentés szerint a jogsértések többnyire büntetlenül maradnak

Jelentősen romlott az emberi jogok helyzete Oroszországban az ukrajnai háború kezdete óta – derült ki az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának hétfőn közzétett jelentéséből.

ENSZ: a háború kezdete óta tovább romlott az emberi jogi helyzet Oroszországban
Orosz katona Mariupolban – Moszkva állítja, bármikor nyitott a tűzszünetre
Fotó: AFP/Ilya Pitalev

Mariana Kacarova, a szervezet oroszországi jelentéstevője mindazonáltal kiemelte azt is, hogy az oroszországi emberi jogi helyzet már húsz éve – részben a két csecsenföldi háború miatt – egyre romlik.

A jelentésben, melyet a szervezet mai, Genfben tartandó ülésén tárgyalnak majd, kiemelik, hogy az orosz hatóságok jelentősen csorbították a gyülekezési és az egyesülési szabadságot, a véleménynyilvánítás szabadságát az offline terek mellett az interneten is, valamint súlyosan sérült a bíróságok függetlensége is.

Kacarova emellett felhívta a figyelmet a civil szervezetek elleni fellépésekre, melyek nyomán összezsugorodott a civil szféra és a független sajtó.

Elmondta: azt követően, hogy tavaly szeptemberben Oroszország kilépett az Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB) joghatósága alól, a jogsértések pedig többnyire büntetlenül maradnak, az áldozatoknak egyre kevesebb lehetőségük maradt segítséget, illetve kártérítést kérni.  

Elmondta: a jogsértések elkövetőinek büntetlensége, a jogszabálymódosítások kiszámíthatatlansága és a törvények önkényes alkalmazása miatt már sok orosz elmenekült hazájából.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom