Külföld

USA: a kínai kémballon valójában nem is kémkedett

Kína azt állította, hogy a léggömb egy civil eszköz volt

Az Egyesült Államok keleti partjainál februárban lelőtt kínai úgynevezett kémballon valójában nem gyűjtött semmilyen hírszerzési információt – mondta Mark Milley tábornok vasárnap a CBS Newsnak. Peking kezdettől fogva ragaszkodott ahhoz, hogy az egy meteorológiai léggömb volt – írta meg az oroszhirek.hu.

USA: a kínai kémballon valójában nem is kémkedett
Az első, feltételezhetően kínai kémballonról készült felvétel
Fotó: CHASE DOAK / AFP

„A hírszerző közösség értékelése szerint – és ez egy nagyfokú bizalomra okot adó értékelés – az, hogy nem volt hírszerzési adatgyűjtés azzal a léggömbbel” – mondta Milley az amerikai műsorszolgáltatónak.

A szóban forgó léggömb januárban tűnt fel az égen Alaszka felett, mielőtt dél felé sodródott, és átrepült az Egyesült Államokon. Magasrepülése végül azzal ért véget, hogy február elején Dél-Karolina partjainál lelőtték. Az amerikai tisztviselők az útja során és azt követően még hónapokig azt állították, hogy a léggömböt azért küldték át az Egyesült Államokon, hogy hírszerzési információkat gyűjtsön Peking számára.

Áprilisban névtelenül nyilatkozó tisztviselők azt mondták az NBC Newsnak, hogy a léggömb többször átrepült amerikai katonai létesítmények felett, hogy elektronikus kommunikációt fogjon el, majd növelte a sebességét, hogy a lehető leggyorsabban elhagyja az amerikai légteret.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter elfogadhatatlannak és felelőtlennek nevezte a kínai kormányt, amiért a léggömböt az Egyesült Államok területe fölé repítette, és válaszul lemondta tervezett pekingi látogatását. Kína azt állította, hogy a léggömb egy civil eszköz volt, amelyet pályájáról letérítettek, és Milley most elismeri, hogy így volt.

„Azok a szelek nagyon erősek” – mondta Milley, utalva a Hawaii feletti áramlatokra, amelyek a léggömböt kelet felé irányították az USA fölött. „Az adott repülőgép különleges motorja nem képes ilyen széllel szemben haladni abban a magasságban”.

Annak ellenére, hogy elárulta, hogy a léggömb nem gyűjtött hírszerzési adatokat, Milley az ABC Newsnak elmondta, hogy fel volt szerelve az ehhez szükséges érzékelőkkel és jeladókkal.

„Azt mondanám, hogy ez egy kémballon volt, amelyről nagy bizonyossággal tudjuk, hogy nem szerzett hírszerzési adatokat, és nem továbbított semmilyen hírszerzési információt Kínának” – mondta.

Kapcsolódó írásaink