Külföld

Kolerajárvány kitörésétől félnek az árvíz sújtotta Derna környékén

Rengeteg áldozatot temettek tömegsírba, és még mindig vannak temetetlen holttestek

Óriási pusztítást végzett múlt hétvégén az özönvízszerű árvíz a líbiai Derna városában és környékén. Az áradás 11 ezernél is több áldozatot követelt, csaknem 39 ezer embert pedig kitelepítettek – írja az Origo.hu.

Kolerajárvány kitörésétől félnek az árvíz sújtotta Derna környékén
Szolidaritási akciót hirdet az Ökumenikus Segélyszervezet a líbiai árvíz miatt
Fotó: AFP/Al-Masar TV

Sok halottat tömegsírba temettek, a tenger folyamatosan sodor partra holttesteket, mások pedig még mindig a romok alatt vannak, ezért az egészségügyi szakemberek kolerajárvány kitörésétől tartanak.

„Arra biztatjuk az embereket, hogy ne használják a dernai kutakat” – nyilatkozta Ibrahim al-Arabi egészségügyi miniszter a Reuters hírügynökségnek. A tárcavezető szerint a föld alatti vízforrások az emberi és állati tetemek, a rengeteg szemét és az áradás miatt a környezetbe került, különféle vegyi anyagok miatt szennyezettek.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) munkatársai arra kérik a lakosságot és a hatóságokat, hogy fordítsanak nagyobb gondot az áldozatok temetésére a járvány megelőzése érdekében – írja a Maszol.

Veszélyt jelentenek a még mindig a romok alatt levő áldozatok is.

Félnünk kellene egy járványtól. Még mindig vannak holttestek a romok alatt, már kezdenek bűzleni – nyilatkozta egy helyi pék, aki ingyen oszt kenyeret a rászorulóknak.

Kapcsolódó írásaink