Külföld

Katonai szövetségre lépnek egymással a volt francia gyarmatok

Mali ideiglenes elnöke, Assimi Goita Burkina Faso és Niger vezetőivel aláírta az úgynevezett Liptako-Gourma Chartát

Három afrikai állam katonai kormánya, amelyek az elmúlt években mind leváltották nyugati befolyású vezetőiket, megállapodtak abban, hogy külön-külön vagy közösen segítséget nyújtanak egymásnak, ha szuverenitásukat külső agresszió vagy belső fenyegetés éri – írja az Oroszhirek.hu.

Katonai szövetségre lépnek egymással a volt francia gyarmatok
Mali ideiglenes elnöke, Assimi Goita
Fotó: NorthFoto

Mali ideiglenes elnöke, Assimi Goita szombat este közölte, hogy Burkina Faso és Niger vezetőivel aláírta az úgynevezett Liptako-Gourma Chartát „a kollektív védelem és a kölcsönös segítségnyújtás keretének létrehozása céljából”.

„Az egyik vagy több szerződő fél szuverenitása és területi integritása elleni, bármilyen támadás a másik fél elleni agressziónak minősül” – áll a charta szövegében, amelyet a Reuters idézett.

A charta létrehozza a Száhel-államok szövetségét, amely három olyan országot foglal magába, amelyek korábban tagjai voltak a Párizs által támogatott G5 Száhel-paktumnak, Csáddal és Mauritániával együtt, amely egy sor katonai puccsot követően szétesett.

Abdoulaye Diop, Mali védelmi minisztere kifejtette, hogy „ez az új szövetség a három ország közötti katonai és gazdasági erőfeszítések kombinációja lesz”, és a terrorizmus elleni küzdelemre helyezi a hangsúlyt, különösen a Liptako-Gourma régióban, ahol a három szomszédos ország határai találkoznak.

Mali és Burkina Faso korábban kijelentette, hogy minden Niger elleni támadás „hadüzenet” lenne ellenük is, miután Niger több szomszédja a Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közösségéből (ECOWAS) azzal fenyegetőzött, hogy csapatokat küld a megbuktatott Mohamed Bazoum elnök visszaállítására.

Párizs kénytelen volt kivonni csapatait Maliból, miután 2020-ban feszültségek alakultak ki a katonai kormánnyal. Az év elején Burkina Fasóból is kivonult, miután az ország katonai vezetői felszólították őket a távozásra.

Niger puccsista vezetői emellett felmondták azokat a katonai megállapodásokat, amelyek lehetővé tették a francia erőknek, hogy a Száhel-övezetben harcoljanak a dzsihadisták ellen, és mindössze egy hónapot adtak az egykori gyarmatosító hatalomnak arra, hogy kivonja 1500 katonáját. Franciaország azonban figyelmen kívül hagyta az ultimátumot és a nagykövetének távozására vonatkozó követeléseket, mivel nem volt hajlandó elismerni az új vezetés legitimitását.

Kapcsolódó írásaink