Külföld

Kadirov, akinek halálhírét is terjesztették, mégis él, ha másként nem, akkor a fia által

Kadirov: Hirtelen meghalhatok, amikor megtudom, hogy van valaki, aki nálam is odaadóbban tiszteli elnökünket

Ramzan Kadirovot, állítólagos súlyos betegsége miatt, már sokan a ravatalon látták, elsősorban az ukránok, akik azt remélték, hogy halálát követően az Oroszországhoz tartozó Csecsenföldön kitör a lázadás, amely jelentős orosz katonai erőket kötne le. Kadirov viszont állítólag nincs életveszélyben, de politikai örökségét valószínűleg még életében át kell adnia fiának.

Kadirov, akinek halálhírét is terjesztették, mégis él, ha másként nem, akkor a fia által
Putyin és Kadirov, a két jó barát – de azért nincsen minden rendben
Fotó: MIKHAIL KLIMENTYEV / SPUTNIK / AFP

Ramzan Kadirov haldoklik? A fia megszólalt: Istenhez imádkozom... Romlott Ramzan Kadirov csecsen vezető egészségi állapota – mindezeket több ukrán média jelentette, de számos oroszbarát Telegram csatorna is írt Kadirov egészségi állapotáról, azt nem túl jónak festve le. Más médiumok szerint Kadirov több napja elérhetetlen, tehát „biztos”, hogy meghalt. 

Tumso Umaltovich Abdurakhmanov csecsen disszidens bejelentette: egyes információk arra utalnak, hogy Kadirov a halál küszöbén áll. A dialízis már nem segít rajta – mutatott rá. Kadirov viszont már korábban is cáfolta a rossz egészségi állapotára vonatkozó találgatásokat. Most halálközeli állapota hírének tömeges publikálása után, ismét megjelent egy videó, amelyen Kadirov él és virul, ezzel cáfolva a róla szóló híreszteléseket.

Kadirov jelenleg, legalábbis a nyilvánosság előtt, mint Putyin egyik fő támasza jelenik meg – ezért is a nagy nemzetközi érdeklődés, különösen Prigozsin halála után –, pozícióját látszólag nem fenyegeti veszély, „Kész vagyok végrehajtani Vlagyimir Vlagyimirovics minden parancsát, még akkor is, ha ennek következménye a halál lesz” – írta Kadirov a Telegramon. Közzé is tett egy képet, amelyen mosolyogva mutatkozik Kremlbeli felettesével. „Hirtelen meghalhatok, amikor megtudom, hogy van valaki, aki nálam is odaadóbban tiszteli elnökünket, akinek egyébként az életemet köszönhetem. És nem egyszer, hanem kétszer.”

A nyilvános hűségeskü – a csecsen hadúr előzőleg három gyerekét is az ukrán frontra küldte – ellenére, néhány dolog nem áll össze Kadirov és a Kreml kapcsolatában. Kadirov állítólagos betegsége kapcsán, különösen pedig a Wagner-lázadás és annak vezetője, Jevgenyij Prigozsin halála után a nemzetközi figyelem középpontjába került, mint aki az orosz elnök belső körének egyik tagja.  A felszín alatt ugyanis már látható volt, hogy Kadirov körül ritkul a levegő, amit ő azért időről időre ügyesen „besűrített”.

Nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy volt olyan időszak, amikor Putyin némileg elhatárolta magát Kadirovtól. Ennek oka, hogy a csecsen harcos aktív médiakampányt folytatott, kritizálta a vezérkari főnököt, Geraszimovot.  Ugyanakkor, Prigozsinnal ellentétben, Kadirov megértette a Kremlből érkező „célzásokat”, gyakorlatilag elhallgatott, és többet nem bírálta a hadsereg vezetését.

De azért Kadirov nem tett lakatot a szájára, és ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az, amit Prigozsin haláláról mondott. „Megkértem Jevgenyij Viktorovicsot, hogy tegye félre személyes ambícióit a nemzeti érdek nevében. Minden mást később lehetett volna rendezni. De nem, ő ilyen volt” – mondta egyik nyilvános megszólalásában a csecsen vezető.   

Elég erős elszólás arról, hogy a Wagner vezére miért is halt meg, mindez, amolyan Kadirov-módra. A csecsen harcos néha valóban terhet jelentett a Kreml számára, elsősorban meggondolatlan kijelentései okán, de azért is, mert „túlnyújtózkodott” Csecsenföld határain, országos ügyekbe is belekontárkodott. Ez már nem tetszett az orosz vezetőknek és az sem, hogy az ukrán háborúban elért harci sikerek okán Kadirov úgy kezdte pozíciónálni magát, mint az ország amolyan „másodhegedűse”.  

Moszkva és Csecsenföld fővárosa, Groznij viszonyában viszont olyan helyzet alakult ki, amelyben Kadirov nem kevésbé függ Putyintól, mint Putyin Kadirovtól. Éppen ezért Putyin a nézeteltérések ellenére demonstrálni akarja, hogy nem lát olyan új vezetőt Csecsenföldön, aki nem a Kadirov-klánból származik. Tehát a lecke fel volt adva az orosz elnöknek. Kadirov nem maradhat, de mégis szükség van rá, tehát csak úgy kirúgni nem lehet.

Egy rafináltan előkészített hatalomátadási színjátékának a közepén vagyunk, amelynek az a célja, hogy a Kadirov fia még apja életében vegye át annak politikai örökségét. Kadirov tehát úgy döntött, valószínűleg „némi sugallatra”, hogy hivatalosan is bevezeti fiát a politikába.

Az első tesztballont már hónapokkal ezelőtt feleresztette, amikor úgy nyilatkozott, hogy ő már „régi kormányzó”, és utat kell adnia a fiataloknak. A második ilyen „tesztelésre”  újév előtt került sor, amikor Kadirov előadta, hogy mennyire nehezen csinálja a fekvőtámaszokat, ezzel akarta megmutatni, hogy nincs annyira jó fizikai formában, de azért a haláltól még jó messze van.

Aztán az ifjabb Kadirovot márciusi esküvője előtt egy nappal fogadta Vlagyimir Putyin. Vagyis az orosz elnök áldását adta a frigyre, és ha hinni lehet az orosz ügyekben jártasoknak, akkor ez azt is jelentheti, hogy az ifjabb Kadirovot elismerte apja politikai utódjának.  

Hogyan is szól a magyar közmondás? „Akinek korai halálhírét keltik, az hosszú életű lesz”. Ha másként nem, akkor a fia által.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom