Külföld

A kínai külügyminiszterrel találkozott a Fehér Ház nemzetbiztonsági főtanácsadója

Vang Ji kínai külügyminiszterrel tárgyalt a kétoldalú kapcsolatokról Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági főtanácsadója a hétvégén Máltán - közölte vasárnap az amerikai és a kínai kormány.

A kínai külügyminiszterrel találkozott a Fehér Ház nemzetbiztonsági főtanácsadója
Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója
Fotó: AFP/ANADOLU AGENCY/Nathan Posner

A Fehér Ház tájékoztatása szerint a felek megállapodtak abban, hogy az elkövetkező hónapokban további magas szintű megbeszéléseket fognak folytatni.

„Ez a találkozó részét képezi a nyílt kommunikáció fenntartását és a kapcsolatok felelősségteljes alakítására vonatkozó erőfeszítéseinknek” - közölte az amerikai elnök hivatala. Hangsúlyozta egyben, hogy a megbeszélések „őszinte, tartalmi- és építőjellegűek voltak”.

Az állásfoglalás szerint a felek továbbá megbeszélték az Egyesült Államok és Kína bilaterális viszonyának kulcsfontosságú kérdéseit, valamint a globális és regionális biztonsággal, illetve az ukrajnai háborúval kapcsolatos kérdéseket. Washington egyben felhívta a figyelmet a béke és stabilitás jelentőségére a tajvani-öbölben.

Joe Biden amerikai elnök az utóbbi hetekben többször is jelezte, hogy még az idén személyesen találkozhat Hszi Csin-ping kínai elnökkel. A két vezető legutóbb tavaly, az indonéziai G20-csúcson egyeztetett személyesen. A következő kínálkozó alkalom a San Franciscóban tervezett novemberi Ázsia-Csendes-óceán-csúcson.

Washington és Peking között az utóbbi időben ismét mélypontra estek a kapcsolatok az ukrajnai háború és Tajvan ügye miatt. Nemrég Biden bejelentette, hogy bizonyos amerikai befektetéseket korlátozni fognak Kínában, ami egyebek között a félvezetőket és a mesterséges intelligencia fejlesztésével kapcsolatos ágazatokat érinti.

Kapcsolódó írásaink