Külföld

Gates, Musk és Zuckerberg Washingtonban tárgyalt az AI jövőbeli szabályozásáról

Egyetértettek abban, hogy a szövetségi kormánynak kellene felügyelnie a mesterséges intelligenciát

Technológiai vállalatok vezetői ültek össze, hogy megvitassák, milyen kockázatokat hordoz magában a mesterséges intelligencia, s mit tehetünk a súlyos következmények ellen - írta meg a karpatalja.info.

Gates, Musk és Zuckerberg Washingtonban tárgyalt az AI jövőbeli szabályozásáról
Bill Gates
Fotó: Allison Bailey / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Bill Gates, Elon Musk és Mark Zuckerberg Washingtonban ült össze, hogy megvitassák a jövőbeli AI-szabályozást, a mesterséges intelligenciáról tartott háromórás szenátusi meghallgatásról érkezett Elon Musk pedig újságíróknak nyilatkozva röviden összefoglalta az AI jelentette súlyos kockázatokat:

„Van némi – nulla feletti – esély arra, hogy az AI mindannyiunkat megöl. Szerintem kicsi, de van rá némi esély. Az AI elrontásának súlyos következményei vannak.”

Musk hozzátette, e találkozó „úgy vonulhat be a történelembe, mint ami nagyon fontos lépés a civilizáció jövője szempontjából”. A három ismert vezető és techguru mellett magas rangú technológiai cégvezetők, a civil társadalom vezetői és több mint 60 szenátor találkozott, az ülést pedig Chuck Schumer szenátusi többségi vezető szervezte.

Ez csupán az első ülés volt a tervezett kilencből, melyek legfőbb célja a konszenzus kialakítása, mivel a szenátus a gyorsan fejlődő mesterséges intelligenciaipar szabályozását célzó jogszabálytervezet kidolgozására készül. A CNN jelentése szerint a mostani csoportban a Meta, a Google, az OpenAI, az Nvidia és az IBM vezérigazgatói vettek részt.

Amikor feltették a kérdést, hogy a szövetségi kormánynak kellene-e felügyelnie a mesterséges intelligenciát, minden résztvevő a magasba emelte a kezét, jelezve, hogy egyetértenek a felvetéssel. Ugyanakkor a résztvevők újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozták, egyelőre nem született meg a konszenzus arról, hogy mi legyen ez a szerep, ahogyan a jogszabályokkal kapcsolatos konkrétumok kapcsán sem jutottak közös álláspontra.

Kapcsolódó írásaink