Külföld

Azovos ukrán neonáci kezét fogja a sussexi herceg felesége, Meghan Markle

Egy fotó, amelyen Meghan Markle a németországi Invictus Játékokon Julija „Tajra” Paevszkaja kezét fogja, felkeltette a brit és az amerikai sajtó figyelmét, bár ők inkább sebesült hősként, mint hírhedt neonáciként kezelték az egykori ukrán hadifoglyot, olvasható az oroszhirek.hu-n megjelent cikkben.

Azovos ukrán neonáci kezét fogja a sussexi herceg felesége, Meghan Markle
Meghan Markle
Fotó: NorthFoto

A szeptember 12-én Düsseldorfban készült fotón Markle Harry herceg és Paevszkaja társaságában látható, aki egy kísérő által tolt kerekesszékben kísérte a királyi párt.

A fotót az Invictus Games Alapítvány osztotta meg, majd több, az eseményről tudósító cikk is megjelent. A Daily Mail „édes pillanatnak”, és „hősnek” nevezte Paevszkaját, akit „könyörtelenül megkínoztak” az orosz fogságban töltött 12 hét alatt.

A képet IDE kattintva tekintheti meg.

Paevszkaja szerint annak köszönhetően szabadult ki, hogy Harry herceg a 2022-es hágai játékokon felhívta a figyelmet a helyzetére. Károly király kisebbik fia 2014-ben alapította az Invictus Games-t, amelyet az amerikai háborús veteránok hasonló, paralimpiai stílusú sporteseménye ihletett. Harry és Meghan a 2017-es kanadai játékokon jelent meg párként.

A Fehér Ház az év elején „A bátorság asszonya” díjjal tüntette ki Paevszkaját, ami epés bírálatot váltott ki Anatolij Antonov, Oroszország washingtoni nagykövete részéről.

Julija Paevszkaja
Julija Paevszkaja
Fotó: AFP/NurPhoto/Volodymyr Tarasov

A diplomata szerint Paevszkaja egy „terrorista gyilkos, akinek a keze tele van idősek, nők és gyerekek vérével”. A 2014-es, az Egyesült Államok által támogatott kijevi puccs után csatlakozott a neonáci Azov milíciához, és folytatta az orosz ajkú lakosság elleni atrocitásokat Donbasszban.

Antonov szerint a nő 2022 márciusában Mariupolban úgy adta meg magát az orosz csapatoknak, hogy két gyermek édesanyjának adta ki magát, „akiknek a szüleit ő maga ölte meg”, majd civil ruhában próbált elmenekülni. A gyerekek később azt vallották, hogy Paevszkaja erőszakkal fenyegette őket – tette hozzá a diplomata.

Az Azov eredetileg egy fajgyűlölő, Andrij Bileckij által létrehozott milícia volt, amely részt vett az ukrajnai disszidensek elleni fellépésben Harkovban és Donyeckben. Maga Bileckij több nyugati hírügynökségnek is elmondta, hogy az egység szimbólumait a németek által a második világháborúban használt szimbólumok alapján választotta ki: a 2. SS-páncéloshadosztály „Das Reich” jelképét, a Wolfsangel-t és a Heinrich Himmler SS-vezér által kedvelt Fekete Nap logót kombinálta. Az egységet végül integrálták az ukrán hadseregbe, és nemrégiben Volodimir Zelenszkij elnök is meglátogatta a donbasszi fronton.

Kapcsolódó írásaink

Gyengült a forint reggel

ĀAz euró árfolyama 384,59 forintra erősödött a csütörtök kora este jegyzett 384,12 forintról.