Külföld

Az Európai Bizottság nem hosszabbítja meg az ukrán gabonára vonatkozó behozatali tilalmat

Az Európai Bizottság nem hosszabbítja meg az ukrán gabonára vonatkozó behozatali tilalmat, az intézkedések péntek éjfélkor hatályukat vesztik – döntött pénteken a brüsszeli testület.

Az Európai Bizottság nem hosszabbítja meg az ukrán gabonára vonatkozó behozatali tilalmat
Az Európai Bizottság nem hosszabbítja meg az ukrán gabonára vonatkozó behozatali tilalmat
Fotó: Anatolii Stepanov / AFP

Májusban az Európai Unió engedélyezte öt tagországnak – Bulgáriának, Magyarországnak, Lengyelországnak, Romániának és Szlovákiának –, hogy megtiltsa az ukrajnai búza, kukorica, repce és napraforgó importját. Az intézkedés célja a helyi gazdák védelme volt. Ezt koordinációs lépések követték az érintett felek között a helyzet megoldására.

A brüsszeli testület most arra a következtetésre jutott, hogy a május óta bevezetett intézkedéseknek köszönhetően az Ukrajnával határos öt tagállamban megszűntek a piaci torzulások.

A pénteki sajtóközlemény szerint Kijev beleegyezett abba, hogy hatékony intézkedéseket vezet be az EU-ba irányuló gabona- és egyéb élelmiszerexport ellenőrzésére, miután szeptember 15-én az ideiglenes intézkedések érvényüket vesztik. Ezek között olyan szabályozási lépések is lesznek, amelyek visszafogják a gabonakínálat megugrását, például egy e célt szolgáló exportengedélyezési rendszer.

Ukrajnának legkésőbb hétfőig cselekvési tervet kell benyújtania az Európai Bizottságnak a tervezett intézkedésekről.

„Az Európai Bizottság tartózkodni fog az újabb korlátozások bevezetésétől mindaddig, amíg Ukrajna hatékony intézkedéseket hoz, és azok teljes mértékben működnek” – közölte a brüsszeli testület.

Morawiecki: A lengyel kormány Brüsszel ellenére is meghosszabbítja az ukrán gabonafélék behozatali tilalmát


A lengyel kormány az Európai Bizottság beleegyezése nélkül is meghosszabbítja az ukrajnai gabonafélék behozatali tilalmát – hangsúlyozta Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő pénteken, reagálva arra a brüsszeli döntésre, hogy nem hosszabbítja meg a pénteken lejáró embargót.


„Néhány perccel ezelőtt értesültem arról, hogy feloldották az óvintézkedéseket, azaz a behozatali tilalmat” – jelentette ki Morawiecki egy vidéki sajtóértekezletén. Hozzátette: azt szerette volna, hogy az Európai Bizottság (EB) hosszabbítsa meg az ukrajnai gabonafélékre vonatkozó embargót. Megerősítette: Varsó a tilalmat az EB hozzájárulása nélkül is fenntartja.

„Nem hallgatunk Berlinre, nem hallgatunk (Ursula) von der Leyenre” – fogalmazott. Aláhúzta: a gabonatilalom meghosszabbítása a lengyel gazdák érdekeit védi.

Piotr Müller lengyel kormányszóvivő a PAP hírügynökséget arról tájékoztatta, hogy Morawiecki bejelentésével összhangban még pénteken kiadják az embargó meghosszabbításáról szóló rendelkezést.

Marcin Przydacz, a lengyel államfői hivatal külügyi irodájának vezetője a Polsat News lengyel kereskedelmi hírtelevíziónak elmondta: az EB döntése ellentétes az Ukrajnával szomszédos országok érdekeivel, a belső uniós piac és az Európai Unió gazdaságának érdekeivel.

A lengyel kormány kedden elfogadott határozatában az öt, Ukrajnával szomszédos országra vonatkozó, ukrán agrártermékeket érintő uniós behozatali tilalomnak az év végéig szóló meghosszabbítására szólította fel az EB-t. A dokumentumban kilátásba helyezték: Lengyelország szükség esetén nemzeti hatáskörben állítja le az ukrán gabonaimportot.

Románia a gabonapiac védelmében ígért ukrán intézkedések függvényében dönt a román gazdálkodók védelméről

A bukaresti kormány megvárja a gabonapiac torzulásának megakadályozását célzó hatékony exportellenőrzési intézkedésekről szóló, hétfőre ígért ukrán cselekvési terv bemutatását, és ennek függvényében dönt a román gazdálkodók védelmét szolgáló intézkedésekről.

A román kormány péntek esti közleményében arra reagált, hogy az Európai Bizottság (EB) nem hosszabbította meg az ukrán gabonára vonatkozó, szeptember 15-én lejáró behozatali tilalmat. Bukarest jelezte: sajnálattal vette tudomásul, hogy nem született európai megoldás az ukrajnai gabonaimport korlátozásának meghosszabbítására, ahogyan azt az érintett országok igényelték.

Románia kormánya állandó kapcsolatban áll az Európai Bizottsággal és az ukrán féllel, hogy meggyőződjék róla, miként fogja az ukrán termékek importjának hatásait korlátozni hivatott, az EB által javasolt új mechanizmus megakadályozni az uniós tagállamok belső piacának torzulását, amelyet eddig az ukrán mezőgazdasági termékek importjának korlátozása előzött meg – zárul a bukaresti kormányközlemény.

A román gazdák érdekvédelmi szövetségei kedden nyílt levélben követelték az ország vezetőitől és Brüsszeltől az ukrán gabonaimport tilalmának meghosszabbítását, kilátásba helyezve, hogy ellenkező esetben munkagépeikkel eltorlaszolják az ország határátkelőit és a konstancai kikötőt.

Szlovákia egyoldalúan megtiltja az ukrán gabonaimportot

Szlovákia egyoldalúan meghosszabbította az ukrán gabona importjára vonatkozó tilalmat az év végéig – jelentette be pénteken Ódor Lajos megbízott miniszterelnök.


Ódor Lajos közölte, hogy Szlovákia Magyarországhoz és Lengyelországhoz hasonlóan jár el a kérdésben.

Üdvözölte Volodimir Zelenszkij az ukrán gabona exportjának tilalmát eltörlő brüsszeli döntést

Üdvözölte pénteken Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az Európai Bizottság döntését, amellyel az Európai Unió nem hosszabbította meg az ukrán gabona exportjának tilalmát, és „a valódi egység és a bizalom példájának” nevezte azt.

Lengyelország, Szlovákia és Magyarország a brüsszeli döntést követően azonnal jelezte, hogy saját hatáskörben megtiltja az ukrán gabonaexportot. Zelenszkij ezzel kapcsolatban kijelentette: ha a szomszédos országok megsértik az uniós jogot, „Ukrajna civilizáltan fog válaszolni”. Kijev kilátásba helyezte, hogy a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO) fordul kártérítésért.

A brüsszeli döntésre reagálva Zelenszkij üdvözölte a szabadkereskedelem szabályainak tiszteletben tartását.

„Most az a fontos, hogy az európai egység kétoldalú szinten is működjék. Szomszédaink így támogatják Ukrajnát a háború idején” – írta az ukrán elnök a Telegram üzenetküldő alkalmazásban, miután tárgyalt Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével.

Kapcsolódó írásaink