Külföld

A lengyel külügyminiszter elrendelte a konzuli szolgálatok átvilágítását

Vízumkiadási szabálytalanságok történhettek

Lehetséges vízumkiadási szabálytalanságok miatt elrendelte a konzuli szolgálatok átvilágitását a lengyel külügyminiszter – közölte pénteken a varsói külügyi tárca honlapján.

A lengyel külügyminiszter elrendelte a konzuli szolgálatok átvilágítását
Zbigniew Rau lengyel külügyminiszter
Fotó: Facebook/Zbigniew Rau

A szabálytalanságok folyamatban lévő vizsgálata kapcsán Zbigniew Rau úgy döntött, hogy elbocsátja munkahelyéről Jakub Osajdát, a minisztérium jogi osztályának igazgatóját – áll a közleményben.

A soron kívüli ellenőrzést és átvilágítást a dokumentum szerint a tárca konzuli osztályán, valamint az összes külföldi lengyel konzulátuson elindítják.

Emellett a tárcavezető döntése alapján felmondják a szerződéseket az összes külső céggel, amelyeket 2011 óta a vízumkérelmek fogadásával bíztak meg. A közleményben felidézik: külső cégek szolgálatait a lengyel konzulátusok azt követően vették igénybe, hogy Radoslaw Sikorski volt külügyminiszter, a jelenleg ellenzéki Polgári Platform (PO) által vezetett kormány (2011–2015) külügyminisztere több lengyel külképviseletet bezáratott.

Stanislaw Zaryn biztonsági ügyekért felelős kormánymegbízott csütörtöki sajtóértekezletén közölte: a lengyel korrupcióellenes hivatal (CBA) tavaly július óta vizsgálja a vízumkiadással összefüggő szabálytalanságokat.

Daniel Lerman, a lengyel ügyészség szervezett bűnözéssel foglalkozó osztályának igazgatóhelyettese elmondta: ügyészségi vizsgálat is indult az ügyben annak kapcsán, hogy több száz vízumkérvény esetén a vízumkiadási eljárás felgyorsítása céljából vesztegetési kísérlet történt. Az említett kérvények többségét elutasították – húzta alá. Elmondta: az ügy kapcsán hét személyt gyanúsítottak meg, közülük hármat őrizetbe vettek. Közölte azt is, hogy a gyanúsítottak között nem szerepelnek állami hivatalnokok.

Mateusz Morawiecki kormányfő augusztus végén leváltotta Piotr Wawrzyk külügyminiszter-helyettest, aki a konzuli ügyekért felelt. Későbbi nyilatkozatában a miniszterelnök a folyamatban lévő hatósági vizsgálattal hozta összefüggésbe a döntést.

Donald Tusk, a PO elnöke múlt héten a közösségi médiában azzal vádolta a Jog és Igazságosság (PiS) vezette jelenlegi kormányt, hogy 135 ezer munkavállalási engedélyt adott ki muzulmán országokból származó bevándorlóknak.

Mariusz Kaminski belügyminiszter csütörtök este a közszolgálati televízióban cáfolta Tusk állítását, hangsúlyozva: „több száz, nem pedig több százezer” vízumról van szó.

A migráció az október 15-i parlamenti választásokat megelőző kampány egyik témája. A választások napján a PiS kezdeményezésére népszavazást is tartanak, amelynek egyik kérdése a menedékkérők uniós tagországok közötti elosztását célzó, a varsói kormány által ellenzett brüsszeli javaslatra vonatkozik.

Kapcsolódó írásaink