Külföld

Szigorúbb fellépést ígért a migránsok ellen Belgrád

A bevándorlók ismét lövöldöztek Szabadka környékén

Szigorúbb fellépést és állandó járőrözést ígért a szerb belügyminisztérium Szabadkán és környékén azt követően, hogy kedden nagyszabású razziát tartottak több vajdasági településen is, a migránsok azonban kedd este és szerda hajnalban ismét lövöldöztek.

Szigorúbb fellépést ígért a migránsok ellen Belgrád
Szigorúbb fellépést ígért a migránsok ellen a szerb belügyminisztérium (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/Oliver Bunic

A szabadkai Pannon RTV beszámolója szerint a magyar határhoz közeli Hajdújáráson az éjszaka folyamán ismét fegyverrel támadtak egymásra a migránscsoportok, míg Szabadkán nagyobb robbanás hallatszott nem messze a város központjától, a helyi befogadóközpont közelében. A robbanás okára egyelőre nem derült fény.

A rendőrség keddi akciójában nagyszámú rendőr vett részt Szabadkán, Zomborban, Belgrádban, Nagykikindán, Szabácson és Pirotban. Összesen 619 illegális bevándorlót fogtak el, de csak elenyésző mennyiségű fegyvert foglaltak le. A szabadkai rendőrség tájékoztatása szerint a településen három automata és egy félautomata puskát, valamint egy pisztolyt találtak.

A belügyi szervek ellenőrizték azokat is, akik segítik a migránsok mozgását az országon belül, így a taxisokat és a szálláshelyeket is, több ember ellen feljelentést tettek.

A rendőrök azt követően kezdték meg az illegális bevándorlók felkutatását célzó akciójukat, hogy a napokban több fegyveres leszámolás is történt a migránsok között.

A migrációs válság tetőpontján, 2015-ben körülbelül egymillió illegális bevándorló haladt át az úgynevezett nyugat-balkáni útvonalon, amelynek Szerbia is része. Hivatalos adatok szerint az illegális bevándorlás legnépszerűbb útvonala még mindig a nyugat-balkáni szárazföldi út.

Mivel a szerb hatóságok nem toloncolják ki azokat, akiket elfognak, csupán az ország északi határától a déli határig szállítják őket vissza, a migránsok sok esetben újra útra kelnek, és néhány nappal később elérik a magyar határt, ahol ismét megkísérelnek bejutni az Európai Unióba.

Kapcsolódó írásaink