Külföld

Lettország lezárta határát az orosz rendszámú autók előtt

Zaharova: „Ez egyszerűen rasszizmus”

Lettország néhány kivételtől eltekintve lezárta az orosz rendszámú autók beutazását az országba. Erre azt követően került sor, hogy az Európai Tanács utasította az EU-tagállamokat, hogy kobozzák el az unióba belépő orosz állampolgárok személyes tárgyainak széles körét – írja a oroszhirek.hu.

Lettország lezárta határát az orosz rendszámú autók előtt
Lett zászló (képünk illusztráció)
Fotó: NorthFoto

A lett állami adóhivatal honlapján kedden közzétett frissítés szerint szeptember 12-től kezdődően az Oroszországban bejegyzett járművek nem léphetnek be az EU-ba a lett–orosz és a lett–belarusz határátkelőkön keresztül.

„Az Oroszországi Föderációban bejegyzett járművel utazó személyek nem léphetnek be vele az Európai Unióba a Lett Köztársaság államhatárát átlépve. Az ilyen járművel rendelkező személyeknek a határátkelőhelyről vissza kell térniük az Oroszországi Föderációba vagy a Belarusz Köztársaságba” – pontosította a hivatal, hozzátéve, hogy a vámhatóságoknak való megfelelés megtagadása a személy járművének elkobzását vonhatja maga után.

A beutazási tilalom nem vonatkozik „az Európai Unió és a tagállamok diplomáciai és konzuli képviseleteinek – beleértve a küldöttségeket, nagykövetségeket és missziókat – használatára szánt járművekre”. Emellett az EU-ból Oroszországba orosz rendszámmal rendelkező személygépkocsikkal utazó személyek is beutazhatnak, amennyiben a járműveket nem áruként jelentik be, és csak közlekedési eszközként használják.

A lépés azt követően történt, hogy Brüsszel a múlt héten közleményt adott ki, amelyben kifejtette, hogy az Oroszországgal szemben bevezetett átfogó kereskedelmi szankciók a személyes tárgyakra, például az autókra, telefonokra, poggyászokra, sőt még a samponra és a vécépapírra is kiterjednek.

Az Európai Bizottság felszólította az EU-tagállamokat, hogy „mérjék fel és értsék meg a szankciók kijátszásának lehetséges kockázatait”, és a vámellenőrzések során kobozzák el az orosz útlevéllel rendelkezők listán szereplő tárgyait.

Moszkva elítélte a tilalmat, és Marija Zakharova külügyminisztériumi szóvivő a nyugati tisztviselők rasszizmusának nyilt megnyilvánulásának nevezte azt.

„Ez egyszerűen rasszizmus. Ez nem szankciós politika, nem arról van szó, hogy az Európai Unió süllyedő gazdasága számára valamilyen plusz előnyt teremtsen. Ez rasszizmus, ahogy van” – mondta Zaharova a Keleti Gazdasági Fórum margóján hétfőn.

Oroszország ideiglenes vámügyi vezetője, Ruszlan Davidov szintén „teljes képtelenségnek” és a teljes törvénytelenség demonstrációjának nevezte a személyes tárgyakra vonatkozó uniós tilalmat, amely szembemegy a vámellenőrzés normális logikájával. Megjegyezte, hogy az orosz vámszolgálat nem fog ilyen politikát alkalmazni az EU-ból érkező turistákkal kapcsolatban.

Kapcsolódó írásaink