Külföld

Cihanouszkaja: Fehéroroszországnak vissza kell térnie Európába

A fehérorosz ellenzék litvániai emigrációban élő vezetője, Szvjatlana Cihanouszkaja szerdán az Európai Parlamentben (EP) elmondott beszédében sürgette a testület képviselőit, hogy támogassák Fehéroroszország uniós csatlakozási törekvéseit.

Cihanouszkaja: Fehéroroszországnak vissza kell térnie Európába
Szvjatlana Cihanouszkaja
Fotó: AFP/Joël Saget

„Fehéroroszországnak vissza kell térnie Európába, onnan jöttünk és oda is megyünk. Országunk nem lehet újabb orosz gyarmat” – hangsúlyozta Cihanouszkaja, akit távollétében 15 év börtönbüntetésre ítélt egy fehérorosz bíróság.

A politikus a jövő évi uniós választások előtt memorandum aláírását javasolta az Európai Parlament és a demokratikus Fehéroroszország közötti együttműködés alapjaként.

Hangsúlyozta, hogy Fehéroroszországnak segítségre van szüksége a demokráciáért folytatott harcában, hozzátéve hogy a fehérorosz vezető, Aljakszandr Lukasenka véleménye szerint, „nem helyet érdemel a nemzetközi közösségben, hanem jegyet a hágai nemzetközi bíróságra”.

Felhívta a figyelmet, hogy jövőre az emigrációban élő demokratikus fehérorosz erők saját útlevelet terveznek kibocsátani, amely igazolja állampolgárságukat. Cihanoszkaja azzal a kéréssel fordult az EU felé hogy ismerje el ennek az új úti okmánynak az érvényességet.

Az EP szerdán új jelentést is elfogadott az EU és Fehéroroszország kapcsolatáról, amely támogatja az ország demokratikus politikai pártjait és a fehéroroszok uniós csatlakozási törekvéseit. A képviselők felszólították a fehérorosz rezsimet, hogy engedje szabadon az összes politikai foglyot, és határozottan elítélték Minszknek az ukrajnai háborúban játszott szerepét. Aggodalmukat fejezték ki továbbá Fehéroroszország Moszkvával szembeni politikai, gazdasági, katonai és kulturális alárendeltsége miatt.

A jelentést megszavazó képviselők szigorúbb uniós szankciókat sürgetnek Fehéroroszországgal szemben, ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy a Wagner csoport zsoldosainak közelmúltbeli érkezése új potenciális biztonsági kockázatot jelent Ukrajna, valamint Fehéroroszország uniós szomszédai és az EU egésze számára.

Kapcsolódó írásaink