Külföld

Politico: Macron Ukrajna-politikája 180 fokos fordulatot vett

A portál szerint a francia elnök elszalasztotta a saját „churchilli pillanatát”, és nem szállt eléggé szembe Oroszországgal. Eddig

Emmanuel Macron hátraarcot csinál az Ukrajna-politikájában. A portál szerint Franciaország elnöke a háború kezdetekor elszalasztotta a „churchilli pillanatot”, amikor folyamatos, de eredménytelen tárgyalásokkal próbálta Vlagyimir Putyin orosz elnököt jobb belátásra bírni – írta a Politico nyomán a Mandiner.

Politico: Macron Ukrajna-politikája 180 fokos fordulatot vett
Emmanuel Macron francia elnök
Fotó: AFP/Pool/Ludovic Marin

A Politico értékelése szerint Macron akkoriban Európa vezetőjévé válhatott volna, de félreismerte a helyzetet, és nem tudott politikai kezdeményezést építeni belőle.

A portál szerint Macronnal szemben például az euroszkeptikus Boris Johnson akkori brit miniszterelnök vitte prímet Ukrajna támogatásában és felfegyverzésében. Johnsont hősként fogadták Kijevben, ellenben Macront megvetették, amikor arról beszélt, hogy Putyint nem szabad megalázni, és Moszkva is megérdemel biztonsági garanciákat. Macron arról is beszélt akkoriban, hogy Ukrajna évtizedekre van az EU-tagságtól.

A Politico ugyanakkor úgy látja, mostanában változik a macroni politika. A francia elnök Ukrajna erős szövetségeseként nyilvánul meg, támogatást ígér az ukrán győzelemig, szorgalmazza a NATO-tagságukat és a további fegyverkezési támogatást. Lehetséges, hogy Franciaország és Ukrajna bilaterális biztonságpolitikai megállapodást is köt majd.

A portál által megszólaltatott szakértő szerint Macron csak később ébredt rá arra, hogy hiába próbált közvetíteni Moszkva és Kijev között, Putyint nem érdekelte a tárgyalás lehetősége.

Franciaország ma már az EU bővítésének támogatója, új szövetségeseket keres, és azon gondolkodik, hogyan működne egy a mainál is több taggal rendelkező Európai Unió. A Politico szerint nagyon intenzív diplomáciai tevékenységet folytat most ezen ügyekben Párizs. Valószínű, hogy Macron 2024 elején a Sorbonne Egyetemen akarja majd nagy beszédben kifejteni legújabb európai vízióját.

Macron már eddig is beszélt arról, hogy bátor bővítésre és ezzel párhuzamosan egy többsebességes Európára van szükség, amely tovább mélyítheti az integrációt. Macron pártjának egyik képviselője, Benjamin Haddad szerint a berlini fal leomlásához hasonló történelmi pillanatban élünk, amikor az EU-bővítés egy újabb hulláma segíthetné stabilitáshoz a kontinenst.

Kapcsolódó írásaink