Külföld

Kijev először vetett be német gyártmányú drónt, amellyel orosz területet próbáltak támadni

Az ukrán erők állítólag először használtak német gyártmányú drónt orosz földön, a pilóta nélküli légi járművet (UAV) egy sikertelen támadás során vetették be a Brjanszki területen, olvasható az Oroszhirek.hu-n.

Kijev először vetett be német gyártmányú drónt, amellyel orosz területet próbáltak támadni
Képünk illusztráció
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP/dpa/Julian Stratenschulte

A Quantum-Systems által gyártott, közepes hatótávolságú Vector drónt vasárnap lőtték le egy támadási kísérlet során a Novozibkov körzetben – jelentette a Mash orosz csatorna. A jelentés nem azonosította a tervezett célpontot.

A Vector volt a második a három drón közül, amelyeket vasárnap reggel támadásra használtak az északkelet-ukrajnai határ menti Brjanszki területen. Az első robbanóanyagot dobott le a Barátság vezeték tranzitállomására, megrongálva adminisztratív épületeket, kábelvezetékeket és kapcsolótermeket. A másik drón repeszgránátokat dobott le Krucsa falura – közölte a Mash anélkül, hogy azonosította volna a forrását.

Mivel a régóta hirdetett ellentámadása kudarcba fulladt Donbaszban, az ukrán hadsereg az elmúlt hetekben fokozta az oroszországi polgári célpontok elleni dróntámadásokat. Az egyik ilyen „terrortámadást” pénteken hiúsították meg, amikor három ukrán UAV-t fogtak el a Brjanszki területen – közölte az orosz védelmi minisztérium. Korábban a nap folyamán Belgorod régió felett is lelőttek egy ukrán drónt.

A német kormány az év elején 300 Vector drónt rendelt a NATO Kijev felfegyverzését célzó kampányának részeként. A Vector megerősített szénszálból készül, és azzal hirdetik, hogy képes csendben és zord időjárási körülmények között is működni megfigyelési és felderítési feladatok során. Valós idejű HD-videót biztosít, amelyet titkosított adatcsatornán keresztül továbbít a kezelőnek.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink