Külföld

Daniel Freund, a német főállású magyargyűlölő

A német zöldpárti európai parlamenti képviselőnek, Daniel Freundnak saját bevallása szerint az volt a célja, hogy hazánkat elvágja az uniós forrásoktól, olvasható a Magyar Nemzeten megjelent cikkben.

Daniel Freund, a német főállású magyargyűlölő
A hazaáruló baloldal szövetségese, Daniel Freund hamarosan Budapestre érkezik
Fotó: Rolf Vennenbernd / DPA via AFP

„Az EU legkorruptabb kormánya állítja azt, hogy harcol a korrupció ellen?! Ez egy vicc” – írja a magyargyűlölő Daniel Freund, zöldpárti német európai parlamenti képviselő az X (korábban Twitter) közösségimédia-oldalon, a bejegyzését Magyarországnak címezte.

Objektum doboz

Noha a politikus csak 2019 óta tagja az uniós parlamentnek, úgy tűnik, kipécézte magának hazánkat, és újabban naponta több markáns gondolatát is megosztja magyar ügyekben.

„Micsoda meglepő számok, melyik országban van a legnagyobb veszélyben a sokszínű média az EU-ban: Orbán Viktor Magyarországán” – írja egy másik bejegyzésében.

Objektum doboz

Daniel Freund nem állt meg ennyi bejegyzésnél, mások által összehordott kritikákat is megosztott a felületen, így naponta mintegy öt-tíz poszt születik a közel 22 ezer követővel rendelkező oldalán Magyarországról.

Objektum doboz

Sőt, a német politikus egy 2022 decemberi bejegyzését tartotta a legméltóbbnak kitűzni az oldala tetejére – vagyis a frissebb bejegyzései ellenére is az marad felül –, ebben pedig úgy fogalmaz: „Amikor három és fél éve megkezdtem az Európai Parlamenti munkát, sokan reménytelen vállalkozásnak gondolták, hiszen akkor Orbán kezelhetetlen volt. Túl nagy volt az ellenállás az Európai Tanácsban, túl erős volt a vétója, Von der Leyen pedig nem volt hajlandó cselekedni. De mostanra megcsináltuk! 6,3 milliárd eurónyi európai forrást fagyasztottunk be Orbán elől, az 5,8 milliárd eurónyi Koronavírus-alap mellett. Ez hatalmas siker, amit a Zöldpárt tagjaként sikerült véghezvinnem” – vallja be szerepét.

Majd azt fejtegeti, hogy továbbra is nyomás alatt kell tartani Magyarországot, ahova már többször is ellátogatott, és találkozott az itteni zöld és civil szövetségeseivel – azt már nem fűzi hozzá, hogy amint megszületik a megállapodás hazánk és az Európai Bizottság között, ezzel feloldva a befagyasztott pénzeket, akkor mivel fog hencegni.

Daniel Freund azt sem tudta szó nélkül hagyni, hogy Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója, a Politico brüsszeli hírportálnak mint fogalmazott:

Magyarország nem feltétlenül támogatná Von der Leyen következő elnökségét.

Erre Freund felcsattanva úgy válaszolt:

„Az Orbán-kormány üzenete Von der Leyennek: megkaphatja a szavazatunkat az uniós forrásokért cserébe. Szerencsére nincs szükség az EU-tagállamok egyhangúságára, hogy javaslatot tegyünk a bizottsági elnök személyére” – fogalmazott, arra utalva, hogy az Európai Parlament is elfogadja a bizottság elnökét, sőt a bizottság egészét is, ám azt elfelejtette, hogy csak azután, hogy a kormány- és államfőkből álló Európai Tanács kiválasztotta az unió végrehajtó szervének a vezetőjét.

A német zöldpárti politikus a migráció kapcsán is megnyilvánult korábban, akkor azt a kijelentést tette, hogy hazánk a migráció elutasítása miatt nem kapja meg az uniós pénzeket. Erre Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója úgy felelt:

Ez a kijelentés azt mutatja, hogy az források biztosítása érdekében országunk ellen folyó eljárásoknak és előírásoknak jelentős része inkább csak fedte azt az igazi szándékot, amelyik az ideológiai, politikai megközelítést jelentette.

Majd az unió külső határának a védelmének a fontosságát emelte ki.

Amint arra korábban a V4NA is felhívta a figyelmet, Daniel Freund nemcsak hazánk, hanem Lengyelország esetében is lobbizott azért, hogy az Európai Bizottság szigorú intézkedéseket hozzon Lengyelország és Magyarország ellen az uniós jogállamisági mechanizmus állítólagos megsértése miatt. Amint a portál hozzáteszi, noha Von der Leyen kezdetben békülékenyebbnek tűnt, a sorozatos nyomásgyakorlás célt ért, és a kifizetéseket attól tette függővé, hogy a két nemzet milyen mérföldköveket ér el az Európai Bizottsággal folytatott vitáiban.

Kapcsolódó írásaink

Ősi mágia nyomaira bukkantak

ĀA felfedezés arról árulkodik, hogy a korai oszmán korban az emberek a hivatalos hit mellett népi varázslókhoz is fordultak