Külföld

Betiltanák a fiatalok nagy kedvencét 18 év alatt

A törvénymódosító javaslat értelmében súlyosan megbüntetnék azokat a boltokat, amelyek kiskorúaknak adnak el energiaitalt Romániában – számolt be a Tények.

Betiltanák a fiatalok nagy kedvencét 18 év alatt
Az elmúlt években több száz olyan eset volt, amikor energiaital túlfogyasztása kapcsán fiatalok orvosi ellátásra szorultak
Fotó: MH

Jelenleg a legtöbb országban bárki bármennyi energiaitalt megvásárolhat, ez azonban keleti szomszédunkban elképzelhető, hogy hamarosan megváltozik – számolt be a Főtér.

Alfred Simonis képviselő ugyanis hétfőn a román parlament elé terjesztette javaslatát, hogy egy törvénymódosítással megtiltaná az üzletek számára, hogy az alkoholhoz és a dohánytermékekhez hasonlóan kiskorúaknak értékesíthessék az energiaitalokat – írták.

A portál szerint amennyiben mégis megtennék, úgy pénzbírsággal vagy a működési engedély határozott idejű felfüggesztésével szankcionálnák a boltokat. Ha iskolai büfékben adnák el kiskorúnak energiaitalt, ezer és háromezer lej közötti, azaz legrosszabb esetben több mint 230 ezer forintos büntetést kellene fizetniük a javaslat értelmében.

Kapcsolódó írásaink