Külföld

Teljes szétesés: megint az összevissza beszélő Joe Bidenen röhögnek + Videó

A 80 éves Biden egy mindenki számára kellemetlen viccet is elsütött

Joe Biden amerikai elnök vasárnap este sajtótájékoztatót tartott a vietnami Hanoiban, ahol ismét borzalmasan zavarodottnak tűnt, zagyvaságokat beszélt. A kínos jelenetsor úgy zárult, hogy az elnök végül közölte a hallgatósággal: ő most lefekszik aludni – írja az origo.hu.

Teljes szétesés: megint az összevissza beszélő Joe Bidenen röhögnek + Videó
Joe Biden
Fotó: NHAC NGUYEN / AFP

A 80 éves Biden egy mindenki számára kellemetlen viccet is elsütött, amelyben „dalnak" nevezte az 1987-es vietnami háborúellenes filmet, a Jó reggelt, Vietnamot.

„Az egyik munkatársam azt mondta, emlékszik a híres Jó reggelt, Vietnam című dalra? Nos, jó estét, Vietnam" – mondta nevetés nélkül az elnök.

Objektum doboz

Biden ezután egy súgógépről olvasta fel a mondandóját, majd közölte, hogy válaszol kérdésekre, de csak azoknak a riportereknek, akik rajta vannak a neki adott listán.

„Öt embert adtak ide" – mondta Biden.

Az elnök használta a „harmadik világ" becsmérlő kifejezést is, majd kijavította magát „globális délre", ami a fejlődő országokra utal.

Objektum doboz

Az elnök a globális felmelegedésről való beszédétől egy John Wayne-filmig is eljutott.

„Gondoltad volna valaha, hogy egy G–20-as konferencián fogsz ülni, ahol mindenki a globális felmelegedés fogalmával van elfoglalva? Nem vicc, gondoltad volna valaha is?" – mondta.

Ezután egy John Wayne-filmből vett jelenet elemzésébe kezdett, amelyben indiánok gyalázzák az unionista katonákat azzal, hogy „hazug, kutyapofájú, pónilovas katonáknak" nevezik őket, és az éghajlatváltozás-szkeptikusokhoz hasonlította őket.

„Nos, a globális felmelegedéssel kapcsolatban sok hazug, kutyafejű, pónilovas katona van odakint" – mondta.

Majd ellentmondva önmagának, így folytatta: „De már nem. Hirtelen mindannyian rájöttek, hogy baj van. És semmi sem jobb, mint meglátni a fényt".

Ezután fel akart szólítani egy másik riportert, de nem találta a riporterek listáját.

„Én itt csak a parancsaimat követem" – mondta, miközben az előtte lévő pulpituson kereste a listát.

Objektum doboz

Majd azt mondta: „Személyzet, van olyan, akivel még nem beszéltem?"

Ekkor a riporterek kérdéseket kezdtek bekiabálni, Biden pedig dühös lett, és felemelt hangon azt mondta: „Nem szólítom magukat!"

Miután még egy kérdésre válaszolt az Amerika Hangja részéről, azt mondta a riporternek, aki a Hszi Csin-ping kínai elnökkel való kapcsolatáról kérdezte:

„Mondok valamit, nem tudom, hogy önök hogy vannak vele, de én most lefekszem aludni."

Befejezésül ismét a „harmadik világ" kifejezést használta, mielőtt újra kijavította magát: „Elnézést, harmadik világ, a... ööö... a déli félteke..."

Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház sajtótitkára közbeszólása állította le a szürreális sajtótájékoztatót: „Köszönöm mindenkinek. Ezzel a sajtótájékoztató véget ért. Köszönöm mindenkinek."

Ezután hangos jazz zene szólt.

Kapcsolódó írásaink