Külföld

III. Károly brit király gratulált Kim Dzsongunnak Észak-Korea nemzeti ünnepén

Jókívánságokat küldött

III. Károly brit király üzenetben gratulált Kim Dzsongun észak-koreai vezetőnek az ország megalakításának évfordulóján, amely nemzeti ünnep a kommunista országban – közölte a phenjani állami média.

III. Károly brit király gratulált Kim Dzsongunnak Észak-Korea nemzeti ünnepén
III. Károly brit király
Fotó: AFP/Pool/Richard Pohle

„Jókívánságaimat küldöm a jövőre a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság nemzeti ünnepe alkalmából” – fogalmazott a brit uralkodó a hivatalos észak-koreai hírügynökség (KCNA) szerint.

Észak-Koreában a hétvégén díszszemlével és nagyszabású ünnepi programmal emlékeztek meg az ország létrejöttének 75. évfordulójáról.

Észak-Korea és Nagy-Britannia 2000-ben vette fel a diplomáciai kapcsolatokat, de a koronavírus-járvány miatt Nagy-Britannia phenjani nagykövetségét átmenetileg bezárták.

A Koreai-félsziget a II. világháború végén, 1945. augusztus 15-én szabadult fel a japán megszállás alól. Az ország egyesítését kimondó ENSZ-határozat alapján az amerikai ellenőrzés alatt álló délen választásokat rendeztek, és köztársaság jött létre. A szovjet ellenőrzés alá került északon viszont választások nélkül, 1948. szeptember 9-én kikiáltották a Koreai Népi Demokratikus Köztársaságot.

Kapcsolódó írásaink