Külföld

Észtország és Lettország német légvédelmi rakétarendszereket vásárol

A két balti állam védelmi miniszterei egy erre vonatkozó keretmegállapodást írtak alá a nap folyamán

Észtország és Lettország Iris-T típusú közepes hatótávolságú német légvédelmi rakétarendszereket szándékozik vásárolni közösen – jelentette be hétfőn a rigai védelmi minisztérium.

Észtország és Lettország német légvédelmi rakétarendszereket vásárol
Képünk illusztráció
Fotó: Nina Lyashonok / NurPhoto / NurPhoto via AFP

A két balti állam védelmi miniszterei egy erre vonatkozó keretmegállapodást írtak alá a nap folyamán a németországi Röthenbachban a Diehl Defence nevű hadiipari vállalattal.

A katonai közbeszerzésekért felelős Észt Védelmi Beruházások Központjának közlése szerint a két ország 400 millió eurót (154 milliárd forint) költ erre a célra.

A rigai védelmi tárca közlése szerint ez lesz a két balti állam történetének legnagyobb légvédelmi befektetése.

Hétfőn Inara Murniece lett, Hanno Pevkur észt és Boris Pistorius német védelmi tárcavezető közös szándéknyilatkozatot írt alá arról, hogy Riga és Tallinn a jövőben részt vesz a European Sky Shield Initiative (ESSI) elnevezésű európai légvédelmi kezdeményezésben.

Az ESSI projekt célja, hogy segítsen a NATO védelme alá tartozó európai térségben bezárni a réseket, választ adva ezzel az ukrajnai konfliktus nyomán megváltozott biztonsági helyzetre. Különösen igaz ez a balti államokra, amelyeknek egyik gyengesége a légvédelmi képességek terén van.

A gyártó adatai szerint az Iris-T hatásos fegyverrendszer repülőgépek, helikopterek, manőverező robotrepülőgépek, valamint rövid hatótávolságú ballisztikus rakéták ellen. Minden egységhez radarállomás, irányítóközpont és teherautókra szerelt három rakétaindító tartozik. A rendszer képes akár 20 kilométer magasan és 40 kilométer távolságban repülő célok elfogására.

Kapcsolódó írásaink