Külföld

ENSZ: Afganisztánban és a térségben nőtt a metamfetamin-kereskedelem

2017 és 2021 között csaknem tizenkétszer akkora mennyiséget foglaltak le a hatóságok, mint korábban

Afganisztánban növekszik a világon a leggyorsabban a metamfetamin-termelés, az országban és a térségben pedig ezzel egy időben jelentősen nőtt a metamfetamin-csempészet az ENSZ Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatala (UNODC) vasárnap közzétett jelentése szerint.

ENSZ: Afganisztánban és a térségben nőtt a metamfetamin-kereskedelem
Képünk illusztráció
Fotó: NurPhoto via AFP/Jonathan Raa

A dokumentum szerint 2017 és 2021 között csaknem tizenkétszer akkora mennyiséget foglaltak le a hatóságok metamfetaminból, mint korábban.

A vélhetően Afganisztánból származó kábítószer eljutott az Európai Unió és a Közel-Kelet országaiba, Délkelet-Ázsiába és Kelet-Afrikába is – teszik hozzá a jelentésben.

Az UNODC rámutatott arra is, hogy jóllehet az országban a tálibok 2021-es hatalomátvétele nyomán visszaesett a heroinkereskedelem, Afganisztán még mindig a világ egyik legjelentősebb ópiumtermelőjének számít.

Míg Afganisztánban 2019-ben összesen kevesebb mint 100 kiló metamfetamint foglaltak le, 2021-ben már 2700 kiló metamfetaminra csaptak le a hatóságok, azonban – megfelelő adatok híján – nem tudni, az elkobzott mennyiséget exportra szánták-e.

Angela Me, az UNODC kutatórészlegének vezetője újságíróknak azt mondta, a metamfetamin előállítása vélhetően könnyebb a bűnbandák számára, mivel nem kell megvárni a növekedést, mint a mák esetében.

„Nem kell hozzá föld, csak konyhai eszközök és szaktudás. A metamfetamin-laborokat bárhová el lehet vinni” – jelentette ki, hozzátéve, hogy Afganisztánban – a metamfetamin-gyártásról szintén ismert Mianmar és Mexikó mellett – megtalálható a csikófű nevű növény, amelyben a kábítószerhez is használt efedrin található.

A tálibok kormányra kerülésük után betiltották a máktermelést, és sok mákültetvényt leromboltak. Abdulmatín Káni, a tálib belügyminisztérium szóvivője az AOP hírügynökségnek azt mondta, hogy a hatóságok már több mint 660 laboratóriumot zártak be és 12 ezer ültetvényre bukkantak, a razziákon pedig mintegy hatezer embert letartóztattak. Elismerte ugyanakkor, hogy még mindig vannak, akik titokban kábítószerrel foglalkoznak.

„Nem lehet az egészet ilyen rövid idő alatt felszámolni” – jelentette ki.

Egy magát megnevezni nem kívánó afgán egészségügyi tisztségviselő a sajtónak azt mondta, körülbelül 20 ezer embert, köztük 350 nőt kezelnek kórházban kábítószerrel – többnyire metamfetaminnal – kapcsolatos problémákkal. Hozzátette, hogy az ellátásra szorulók között gyerekek is vannak.

Az Afganisztánnal szomszédos Irán és Pakisztán hatóságai szintén azt közölték, 2019 és 2022 sokkal több, vélhetően Afganisztánból származó metamfetamin-szállítmányra csaptak le, de francia és ausztrál hatóságok is hasonló bejelentést tettek.

A Kábítószer és Kábítószerfüggőség Európai Megfigyelőközpontja szerint az Európába irányuló metamfetamin-kereskedelem a már bevált heroinkereskedelmi útvonalakat használja a helyi piacokon kristály vagy meth néven ismert szer terjesztésére.

Kapcsolódó írásaink