Külföld

Befejezték a nílusi óriástározó feltöltését Etiópiában

Az 1,8 kilométer hosszú és 145 méter magas óriásgát feladata, hogy duplájára növelje az áramtermelést

Befejezték Etiópiában az Etióp Újjászületés Nagy Gátja (GERD) nevű, Szudánban és Egyiptomban aggodalmat kiváltó nílusi óriásvíztározó feltöltését.

Befejezték a nílusi óriástározó feltöltését Etiópiában
Befejezték a nílusi óriástározó feltöltését Etiópiában (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/Ethiopian Broadcasting Corporation (EBC)

Abij Ahmed etióp miniszterelnök az X mikroblogon jelentette be vasárnap a feltöltés negyedik, egyben utolsó fázisának „sikeres” befejezését, hangoztatva, hogy „a nemzeti szívósság minden nehézség ellenére meghozta eredményét”.

A Kék-Nílus vizét áramtermelésre felhasználó óriásgát építése 2011-ben kezdődött és négymilliárd dollárba került.

A beruházás által érintett három ország – Etiópián és Egyiptomon kívül Szudán – augusztus 27-én jelentette be, hogy újrakezdték a vízfelhasználásról folyó, 2021 áprilisában megszakadt tárgyalásokat.

Etiópia szerint a 6000 megawatt kapacitásúra tervezett vízerőmű kulcsfontosságú gazdasági fejlődése áramszükségletének kielégítéséhez, Egyiptom és Szudán azonban egzisztenciális fenyegetésnek tekinti a gátat, mert vízszükségletük csaknem száz százalékát a Nílusból fedezik.

Az 1,8 kilométer hosszú és 145 méter magas óriásgát feladata, hogy duplájára növelje az áramtermelést Etiópiában, ahol a mintegy 120 millió lakosnak csak a fele rendelkezik villamos árammal. A vízerőmű segítheti Etiópiát abban is, hogy Afrika legnagyobb áramexportőrévé váljon.

Kapcsolódó írásaink