Külföld

Bajban Németország

A kormánykoalíció pártjainak népszerűsége totális mélyponton van

A felmérések szerint – ha most lennének a választások – a Scholz-kormány a szavazatok mindössze 38 százalékát szerezné meg – írja a mandiner.hu.

Bajban Németország
Bajban Németország
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP/Kay Nietfeld

Félidejéhez érkezik a Scholz-kormány regnálása, ez pedig egy olyan szituáció, amikor mind a kabinet, mind a választópolgárok értékelik az eddigi munkát. Ami az előbbit illeti, a kancellár beindította a végtelen felvételt egy „minden nagyon szép, minden nagyon jó” frázissal, ám az utóbbi miatt igencsak osztogatják a pofonokat a szavazók. Az a kifejezés, hogy elégedetlenek a kormány teljesítményével, nem egészen fedi a valóságot: az eddigi munkát annyira pocséknak találják, hogy a kormánykoalíció pártjainak a népszerűsége totális mélyponton hever – írja a mandiner.hu.

A felmérések szerint – ha most lennének a választások – a jelzőlámpa-koalíció a szavazatok mindössze 38 százalékát szerezné meg. A Scholz-féle szociáldemokraták 18, a Zöldek 13, míg a Lindner pénzügyminiszter fémjelezte szabaddemokraták hét százalékon állnak, ezzel gyakorlatilag a politikai túlélésért küzdenének. A legnagyobb egyéni vesztes kétségtelenül a Zöldek gazdasági minisztere, Robert Habeck, akiről a megkérdezett németek 50 százaléka már nyár elején azt mondta, jobb lenne, ha lemondana és hazamenne fotelpolitizálni.

Kapcsolódó írásaink