Külföld

Ennyire gondolja komolyan Ukrajna a korrupció elleni küzdelmet

Az ukrán törvényhozók megszavazták, majd ugyanabban a pillanatban egy évvel eltolták a parlamenti képviselők vagyonának nyilvánosságra hozatali kötelezettségét – számolt be a Mandiner.

Ennyire gondolja komolyan Ukrajna a korrupció elleni küzdelmet
Volodomir Zelenszkij
Fotó: AFP/Ludovic Marin

Zelenszkij a napokban két fontos törvényjavaslatot is benyújtott az ukrán parlamentnek. Az egyik a hazaárulással egyenértékű büntetéssel sújtaná a korrupciót a háború ideje alatt. Tiszta dolog, nem szükséges hozzá kommentár. A másik azonban olyasmi, ami ellenzői szerint éppen erősíti majd a rendszerszintű korrupciót. Az elnök a kiemelten fontos eseteket (vagyis a legnagyobb halakat) kivenné a korrupcióellenes és kormánytól függetlenül működő szervek kezéből, és átadná azokat az Ukrán Biztonsági Szolgálatnak, az SBU-nak – írták.

Az ukrán korrupcióellenes szervezet azonnal támadni kezdte a javaslatot, mondván: az SBU gyakorlatilag Zelenszkij fennhatósága alatt áll, így alapos az aggodalom, hogy a legnagyobb horderejű és legfelsőbb körökhöz vezető ügyeket egyszerűen eltemetik olyan mélyre, amennyire csak tudják. Az elnöki hivatal a korrupció hazaárulással egyenértékű megítélésével csupán port hint a közvélemény szemébe, „a valódi cél az, hogy az SBU segítségével megvédje a legmagasabb rangú tisztviselőket és kormánytagokat a korrupciós vádaktól úgy, hogy közben az ellenzéki hangokat is kiiktathassa” – áll a közleményükben.

Az ukrán törvényhozás annak rendje és módja szerint meg is szavazta a saját magára nézve kötelező érvényű jogszabályt, majd gyors tanakodás után annak életbe lépését egy évvel elhalasztotta. Ez a lépés, amely a kormányzat legmagasabb szintjeit érinti, újabb kérdéseket vet fel azzal kapcsolatban, hogy Ukrajna és elnöke valójában mennyire gondolja komolyan elkötelezettségét a korrupcióellenes küzdelemben – véli a lap.

Kapcsolódó írásaink