Külföld

Románia Fekete-tengeri kikötője fejlesztésével támogatja az ukrán gabonaexport tranzitját

Románia a Fekete-tengeri Konstanca kikötő fejlesztésével támogatja az ukrán gabonaexport tranzitját – jelentette be a pénteki kormányülésen Marcel Ciolacu miniszterelnök.

Románia Fekete-tengeri kikötője fejlesztésével támogatja az ukrán gabonaexport tranzitját
2023. július 22-én gabonát rakodnak egy teherhajóra
Fotó: AFP/STRINGER

A kormányfő örömét fejezte ki, hogy az erről szóló határozatok rögtön a Három Tenger Kezdeményezés bukaresti csúcsértekezlete, illetve üzleti fóruma után kerültek napirendre, annak bizonyságául, hogy Románia komoly erőfeszítéseket tesz a térség infrastrukturális összekapcsolása, ugyanakkor Ukrajna támogatása érdekében.

A pénteki kormányülésen a konstancai kikötő elérhetőségét javító úthálózat-fejlesztésekről, a kikötő vízellátásának és szennyvíz-, illetve villamosenergia-hálózatának korszerűsítéséről fogadtak el határozatokat, amelyek együttes értéke mintegy 300 millió eurót tesz ki.

A kormányinfón Mihai Constantin kormányszóvivő elmondta, hogy a legfontosabb román kikötő infrastruktúrájának fejlesztését három év alatt fogják elvégezni, a finanszírozást pedig európai uniós vissza nem térítendő támogatásból, illetve román költségvetési forrásokból fedezik.

Románia, Ukrajna, Moldova, az Európai Unió és az Egyesült Államok képviselői augusztus 11-én az ukrán-moldovai–román hármashatár mellett található Galac városában állapodtak meg arról, hogy megduplázzák a Románián keresztül külföldi piacokra exportált ukrán gabonamennyiséget, miután Oroszország sorozatos dróntámadásokat intézett Ukrajna folyami kikötői, a Duna-parti Reni és Izmajil ellen.

Sorin Grindeanu román szállításügyi miniszter azt ígérte, hogy Románia a jelenlegi havi kétmillió tonnáról négymillió tonnára növeli az ukrán gabonatranzitot kiszolgáló szállítási kapacitását a közeljövőben.

Kapcsolódó írásaink