Külföld

Megkezdődtek a regionális és önkormányzati választások Oroszországban

Először tartanak orosz fennhatóságú parlamenti választásokat a Donyecki és Luhanszki Népköztársaságokban, valamint a Herszon és Zaporizzsja régiókban

Több mint 80 oroszországi régió lakosai pénteken kezdenek szavazni a különböző szintű választásokon, amelyeken a régiók vezetőit, a regionális és önkormányzati képviselők tagjait, valamint az állami duma négy tagját választják meg – írja az oroszhirek.hu.

Megkezdődtek a regionális és önkormányzati választások Oroszországban
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Először tartanak parlamenti választásokat a Donyecki és Luhanszki Népköztársaságokban (DNR és LNR), valamint a Herszon és Zaporizzsja régiókban.

Idén több mint 4000 választást tartanak Oroszország-szerte. 21 régióban közvetlen regionális vezetői választásokat tartanak, míg 20 régióban regionális törvényhozókat választanak. Az önkormányzati törvényhozások tagjait 17 régióban választják meg. Moszkva polgármesterének és a moszkvai régió kormányzójának megválasztása a kampány kiemelkedő eseményei közé tartozik. Az orosz parlament alsóházának, az Állami Dumának a tagjait is megválasztják négy egyéni választókerületben.

A régiók többségében három napig tart majd a szavazás. A szavazóhelyiségek péntek reggel 8 órától helyi idő szerint vasárnap este 8 óráig tartanak nyitva.

A Donyecki és Luhanszki Népköztársaságok, valamint a Herszon és Zaporizzsja terület polgárai először választanak képviselőket törvényhozó gyűléseikbe az orosz választási törvények alapján, amelyeket kifejezetten úgy alakítottak ki, hogy a választásokat harci és ágyúzási körülmények között is meg lehessen tartani.

Ella Pamfilova, az orosz Központi Választási Bizottság elnöke szerint az orosz védelmi minisztérium levelet küldött a bizottságnak, amely ajánlásokat tartalmazott arra vonatkozóan, hogy milyen feltételek mellett történjen a szavazás, és mit kell tenniük a biztonság érdekében.

A választásokon összesen 81 ezren vesznek részt különböző tisztségek jelöltjeiként, közülük több mint 70 ezren 20 politikai párt tagjai, a maradék 10 ezren függetlenek.

Szavazás az új régiókban

Az orosz parlamentben helyet foglaló politikai pártok az Oroszország új régióinak regionális törvényhozásaiban betöltött helyekért fognak indulni. Az öt orosz parlamenti párt – Egységes Oroszország, az Oroszországi Liberális Demokrata Párt, a Kommunista Párt, az Igazságos Oroszország és az Új Emberek – a DNR és az LNR választásokon indul. Az Új Emberek párt úgy döntött, hogy nem indít jelölteket a Zaporizzsja és a Herszon régióban.

Mind a négy régióban kizárólaNg pártlisták alapján választanak majd parlamentet. A DNR néptanácsának 90, míg az LNR-nek 50 tagja van. A zaporozsjei törvényhozó gyűlésbe negyven, a herszoni regionális dumába pedig 36 képviselőt választanak.

A törvényhozásoknak a megalakulásukat követő 45 napon belül az orosz elnök által kijelölt jelöltek közül kell megválasztaniuk régióik vezetőit. Az Egységes Oroszország párt már jelölte a posztokra a hivatalban lévő regionális vezetőket, akik jelenleg megbízott státusszal rendelkeznek.

A DNR, LNR, Zaporizzsja és Herszon választási bizottságainak nagy részét olyan emberek alkotják, akik körülbelül egy évvel ezelőtt segítettek az Oroszországhoz való csatlakozásról szóló népszavazások megszervezésében. Pamfilova szerint az említett területeken a négy regionális szintű választási bizottságnak összesen 44 tagja van, a 100 területi bizottság 830 tagból áll, míg az 1907 helyi választási bizottságnak több mint 18 000 tagja van. Mindannyian részt vettek az orosz Központi Választási Bizottság által szervezett képzésen.

A DNR és a Zaporizzsja terület lakói számára, akik a nehezen megközelíthető területeken és a frontvonalhoz közeli településeken élnek, augusztus 31-én kezdődött az előrehozott szavazás. Az LNR és a Herszon régió lakosai számára szeptember 2-án kezdődött. Mind a négy régió szeptember 7-ig befejezi ezt a folyamatot. A korai szavazás magában foglalja a lakcímeken működő látogatócsoportok munkáját. Ugyanakkor szeptember 1. és 4. között 81 oroszországi régióban 329 területen kívüli szavazóhelyiségben zajlott a szavazás, amelyeket a négy új oroszországi régió választási bizottságai szerveztek.

Több mint 100 hasonló szavazóhelyiséget hoztak létre négy orosz régióban azon régiók választási bizottságai is, ahol a különböző szintű választások lesznek. Ezáltal mind az orosz katonák, mind az elpusztult infrastruktúra újjáépítésén dolgozó építőipari személyzet számára lehetőséget biztosítottak a szavazásra. A védelmi minisztérium gondoskodott a biztonságról a katonai egységekben felállított, területen kívüli helyszíneken.

A DNR, az LNR és a Herszon régió szavazóhelyiségei moszkvai idő szerint reggel 8:00 órakor nyíltak és moszkvai idő szerint este 20:00 órakor zárnak.

„A DNR területén szeptember 8-án összesen 615 szavazóhelyiség nyílik meg. Teljes mértékben készen állunk a szavazásra. Átfogó biztonsági intézkedéseket hoztunk. Több száz rendőr és biztonsági tiszt vesz részt a munkában” – közölte a sajtóval a DNR választási bizottságának sajtószolgálata.

Az LNR választási bizottság elnökhelyettese viszont azt mondta, hogy a régióban összesen 461 szavazóhelyiség nyílik meg. Meghozták a megfelelő biztonsági intézkedéseket, minden helyszínen biztonsági személyzet van jelen. A szavazást a különböző politikai pártok és az LNR Közkamara 87 megfigyelője fogja figyelemmel kísérni.

A Herszon régió területén összesen 51 szavazóhelyiség nyílik meg.

A Zaporizzsja területen szeptember 8-án és 9-én csak az otthoni szavazásra kerül sor. A szavazóhelyiségek szeptember 10-én nyitnak ki.

„Összességében 482 szavazóhelyiség megnyitását tervezzük, kivéve azokat, amelyek a harci övezet közvetlen közelében és a szürke zónában vannak” – mondta Galina Katyuscsenko, a Zaporizzsja terület vezető választási tisztviselője.

Választások Moszkvában

Az orosz fővárosban, Moszkvában és a környező Moszkvai területen három napon – szeptember 8-án, 9-én és 10-én – tartanak személyes és távszavazást. A regionális és önkormányzati törvényhozások tagjait is megválasztják.

Az orosz főváros lakói a város polgármesterére szavaznak. Emellett a Trojickij és Novomoszkovszkij közigazgatási körzet 13 településének lakói megválasztják a helyi törvényhozás tagjait.

A moszkvai lakosoknak többféle lehetőségük van akaratuk kifejezésére. Ezt megtehetik online, elektronikus terminálok segítségével, vagy papírszavazatokat használhatnak a közel 2100 szavazóhelyiségben vagy otthonukban.

Az orosz főváros polgármesteri posztjáért öt jelölt száll versenybe: Dmitrij Guszev (Igazságos Oroszország – Hazafiak – Az igazságért), Vlagyiszlav Davankov (Új Emberek), Leonyid Zjuganov (Oroszország Kommunista Pártja), Borisz Csernyiszov (Liberális Demokrata Párt) és Szergej Szobjanyin (Egységes Oroszország), a hivatalban lévő polgármester.

Választások a Moszkvai területen

Tizenkét választást tartanak a Moszkvai Területen – az orosz fővárossal szomszédos területen, amely Oroszország önálló közigazgatási egységét képezi. A régió lakosai a 17. számú puskinszkij egyéni választókerületben választják meg a kormányzót és a Moszkvai Területi Duma további tagjait. Emellett tíz városi körzetben választják meg a helyi önkormányzati hatóságok tagjait.

A Moszkvai Területi Választási Bizottság négy jelöltet vett nyilvántartásba a kormányzói posztra: Andrej Vorobjev (Egységes Oroszország), Kirill Zsigarev (Liberális Demokrata párt), Alekszandr Naumov (Kommunista Párt) és Anatolij Nyikitin (Egy igazságos Oroszország – Az igazságért).

A bizottság szerint a régióban több mint hatmillió regisztrált választópolgár él. Idén több mint 3900 szavazóhelyiség nyílik meg. Csaknem 14 ezer rendőrt, biztonsági tisztviselőt, magánbiztonsági alkalmazottat és önkénteseket fognak bevetni a biztonság fenntartására a szavazás alatt. 80-nál is több oroszországi régió lakosai pénteken kezdenek szavazni a különböző szintű választásokon, amelyeken a régiók vezetőit, a regionális és önkormányzati törvényhozások tagjait, valamint az állami duma négy tagját választják meg.

Kapcsolódó írásaink