Külföld

Az USA újabb katonai támogatást jelentett be Ukrajnának

Dmitrij Peszkov, a Kreml sajtótitkára „nagyon rossz hírnek” nevezte a fejleményt

A Pentagon csütörtökön kiadott közleménye szerint az új csomag a légvédelmi rendszerek felszerelését, további lőszert a HIMARS többszörös rakétavetőkhöz, 105 milliméteres tüzérségi lövedékeket, elektronikus hadviselési eszközöket, akadálymentesítésre szolgáló lőszert és aknamentesítési eszközöket tartalmaz – írja az oroszhirek.hu.

Az USA újabb katonai támogatást jelentett be Ukrajnának
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

A támogatást az Ukrajna Biztonsági Segítségnyújtási Kezdeményezés (USAI) keretében nyújtják, amely lehetővé teszi a Biden-kormányzat számára, hogy fegyvereket szerezzen be a védelmi ipartól ahelyett, hogy a meglévő amerikai katonai készletekből venné el azokat.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter, aki szerdán Kijevbe látogatott, 1 milliárd dolláros washingtoni támogatást ígért Ukrajnának, ebből 665,5 millió dollárt katonai felszerelésekre.

„Biztosítani akarjuk, hogy ukrajna rendelkezzen azzal, amire nemcsak az ellentámadás sikeréhez van szüksége, hanem hosszú távon is” – mondta Blinken újságíróknak Kijevben.

Ugyanezen a napon a Pentagon bejelentette, hogy Kijev további 175 millió dollár értékben kap amerikai felszerelést, többek között szegényített uránt tartalmazó lövedékeket az Abrams M–1 harckocsikhoz. A Politico szerint a 31 amerikai gyártmányú harckocsiból tíz várhatóan heteken belül megérkezik Ukrajnába.

Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes szerint ez egy „bűnös lépés” az USA részéről. „Ez nem csak egy eszkalációs lépés, hanem annak a felháborító semmibe vételét tükrözi, hogy Washington felháborító módon nem törődik a környezeti következményekkel”, amikor szegényített uránt tartalmazó lövedékeket használ a harctéren.

Dmitrij Peszkov, a Kreml sajtótitkára „nagyon rossz hírnek” nevezte a fejleményt, és utalt a rákos megbetegedések számának növekedésére a volt Jugoszlávia területén, ahol a NATO 1999-es bombázó hadjárata során szegényített uránt tartalmazó lőszereket használtak. Peszkov azt is mondta, hogy a Kijevnek nyújtott amerikai katonai támogatás folytatása a Biden-kormány azon szándékának jele, hogy „az utolsó ukránig akar háborút folytatni”.

Kedden az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy Ukrajna az ellentámadás három hónapja alatt mintegy 66 ezer katonát és 7600 nehézfegyverzetet veszített, de jelentős eredményt nem ért el. Kijev eddig több kisebb falu elfoglalását jelentette be, de ezek a fő orosz védelmi vonalaktól jóval távolabb helyezkednek el.

Oroszország többször figyelmeztetett arra, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei által Ukrajnának szállított fegyverek csak meghosszabbítják a harcokat, de nem akadályozzák meg Moszkvát abban, hogy elérje katonai műveletének céljait. Orosz tisztviselők azzal is érvelnek, hogy a fegyverellátás, a hírszerzési információk megosztása és a kijevi csapatok kiképzése már azt jelenti, hogy a nyugati országok de facto a konfliktus részesévé váltak.

Kapcsolódó írásaink