Külföld

Boris Palmer: Magyarország esete nem fekete-fehér

A német politikus szerint hazánk helyzete sokkal összetettebb, mint ahogy azt a németek látják

A német politikus szerint hazánk helyzete sokkal összetettebb, mint ahogy azt a németek látják – írta a Mandiner.

Boris Palmer: Magyarország esete nem fekete-fehér
Boris Palmer
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP/Bernd Weissbrod

A Magyarország elleni kritikák túl sok mindent figyelmen kívül hagynak – írta közösségi oldalán Boris Palmer, Tübingen főpolgármestere, volt zöldpárti politikus, aki a Mathias Corvinus Collegium meghívására érkezett Budapestre. Palmer szerint a magyarokat azonnal Putyin-pártinak bélyegzik mert nem akarnak részt venni az Oroszország elleni szankciókban, valamint nem támogatják Svédország NATO-tagságát. Ugyanakkor Palmer azt írja, hogy Magyarország jóval nagyobb mértékben függ az orosz gáztól, mint Németország, és az Európai Unió nem tudott alternatívát nyújtani.

Svédország NATO-tagságával kapcsolatban pedig azt írta, hogy a svédek „rúgták ki a Fideszt az Európai Parlament konzervatív frakciójából”. Továbbá több magyar képviselő is „meg van sértődve” amiatt, hogy a svédek voltak az egyik kezdeményezői a Fidesz Néppártból való kizárásának. Palmer szerint mindez „nem szép”, de jóval összetetteb, mint azt a németek érzékelik

Szerinte ugyanez a helyzet a családpolitikával is, miután találkozott Nagy-Vargha Zsófiával államtitkárral, meggyőződött arról, hogy hazánk jóval előrébb jár a családpolitika terén, mint Németország. Németországban már nem lehet családpolitikát csinálni, mert azt a nők autonomiájába való beavatkozásnak tekintik.

Magyarország azonban „jóval tovább megy”, ahogy írja a magyar családpolitika lényege, hogy jobban járjon az, aki gyereket vállal, mint aki nem. Német szemszögből mindez valahogy furcsán hangzik, legalábbis olyan távolinak, hogy az ember nehezen tudja elképzelni.

Magyarországon ez azért lehetséges, mert az emberek támogatják a kormány családpolitikáját. „Mindez csak azért rossz és őrült, mert egy olyan nemzeti önképet követ, ami itt már nem kielégítő, és amit az AfD lejárat?” – teszi fel a kérdést Palmer.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink