Külföld

Menczer Tamás: A sport stratégiai ágazat

A sport stratégiai ágazat, mert ez a magyar érdek, mert befektetés a jövőbe – jelentette ki a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

Menczer Tamás: A sport stratégiai ágazat
Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára
Fotó: Facebook/Menczer Tamás

Menczer Tamás a High Performance Center a felsőoktatásban és az élsportban című tanácskozáson úgy vélekedett, hogy a sport közösséget teremt. Vagyis az üzenete egybecseng a kormány azon felfogásával, hogy minden közösség fontos megtartó erőt képvisel.

A sportoló pontosan tudja, hogy csak közösségben lehet sikeres, és aki ezt a sportban megtanulja, az az élet más területein is alkalmazza – fűzte hozzá.

Ugyanakkor a sport azt tanítja, hogy semmilyen sikert nem adnak ingyen, minden eredmény eléréséért izzadni és dolgozni kell és a bukásokból is fel kell tudni állni. Vagyis, a sport megerősít, nem csak fizikailag, hanem lélekben is. Továbbá aki sportol, az egészségesebb, ezért ritkábban szorul egészségügyi ellátásra – sorolta az államtitkár.

A továbbiakban beszámolt arról, hogy a külügyi tárcánál 2018-ban létrehozták a sportdiplomáciai főosztályt. Ugyanis tapasztalataik szerint a politikai vezetők tárgyalásain ha a sportra terelődik a szó, az bizalmat teremt és olyan ajtókat nyit meg, amiket másként soha nem tudnának kinyitni. Ennek az az oka, hogy a sport érzelmi kérdés – fűzte hozzá.

Arról is szólt, hogy a diplomáciai testület feladatául kapta, hogy minden magyar sportolónak és minden magyar szurkolónak segítenie kell. Példaként említette: ennek a segítségnek köszönhették a Fradi szurkolói, hogy odaértek a Ferencváros Leverkusen elleni Európa-liga-mérkőzésére, amikor a német rendőrség biztonsági kockázatokra hivatkozva megállította a szurkolókat szállító vonatot.

Azt is hangsúlyozta, hogy a sport nem lehet az orosz-ukrán háború áldozata.

Ezt az elvet követték, amikor lehetőséget biztosítottak az ukrán női kézilabda-válogatott részére, hogy Magyarországon játszhasson világbajnoki selejtezőt és lehetőséget adtak a belorusz labdarúgó válogatottnak is arra, hogy Magyarországon játsszon mérkőzést.

Végül emlékeztetett arra, hogy az elmúlt években számos világversenynek adott otthont Budapest és Magyarország, így hazánk a sportszerető világ találkozási pontjává vált. Így az egész világ láthatja, hogy a magyarok sportszeretők, megbízhatóak és jó házigazdák.

Ennek is köszönhető, hogy ma már két nemzetközi sportszövetség és tíz nemzetközi, köztük nyolc, az ENSZ-hez kötődő sportszervezet központja működik Budapesten – mondta Menczer Tamás

Kapcsolódó írásaink