Külföld

Irán alkut ajánlott Svédországnak

Miután egy amerikai napilap közzétette az információt, Josep Borrell uniós főképviselő is megerősítette, hogy egy svéd EU-diplomata több mint ötszáz napja raboskodik Iránban. Mint kiderült, Irán kezdeményezett fogolycserét, de az egyelőre nem jött létre – számolt be a Magyar Nemzet.

Irán alkut ajánlott Svédországnak
Ali Hamenei ajatollah, Irán legfelsőbb vallási és politikai vezetője
Fotó: AFP/KHAMENEI.IR

Mint ismert, több mint ötszáz napja raboskodik Iránban egy svéd állampolgárságú EU-diplomata, de ezt Svédország és az EU is titokban tartotta, amíg a The New York Times hétfőn le nem hozta a történetet. Az amerikai lap szerint Johan Floderus kémkedési vádakkal való elfogása és bebörtönzése az iráni „túszdiplomácia” újabb megnyilvánulása, amelynek során az ázsiai ország kettős állampolgárokat és külföldieket tartóztat le hamis vádakkal, hogy aztán elengedésükért cserébe engedményeket csikarjon ki a nyugati államokból. A múlt hónapban például az Egyesült Államok hatmilliárd dollárnyi iráni olajjövedelmet szabadított fel, és több iráni foglyot is elengedett öt állampolgárának szabadon bocsátásáért cserébe - írták.

Floderust, aki előbb Ylva Johansson biztos mellett, majd az EU Külügyi Szolgálatánál dolgozott, egy baráti nyaralásból hazafelé tartva a teheráni reptéren tartóztatták le tavaly áprilisban.

– Svédország és a külügyminisztérium felel a kiszabadításáért. De az EU-nak is van munkáltatói felelőssége, és képes nyomást gyakorolni − nyilatkozta Johansson a svéd köztévének (SVT) kedden, hozzátéve, hogy Josep Borrell uniós külügyi főképviselővel is beszélt Floderus ügyében.

A svéd közmédia kiderítette, hogy Irán kezdeményezett fogolycserét, Floderus szabadon engedéséért cserébe a Svédországban az iráni politikai foglyok tömeges kivégzésében való részvételéért életfogytiglanra ítélt Hamid Nouri elengedését szerették volna elérni. Az alku ellen ezért fellebbezést nyújtottak be – számolt be a lap.

Kapcsolódó írásaink